Blackboard verwart HO

Nieuws | de redactie
3 oktober 2006 | Nu Blackboard octrooi heeft verworven op haar elektronische leeromgeving en ook octrooi in Europa heeft aangevraagd, is de onduidelijkheid op dit punt reden tot veel vragen in het HO. SURF verwacht dat het octrooi geen stand zal houden, want, de in het octrooi genoemde date of invention is 30 juni 1999. Dat is een moment waarop er, zeker in Nederland, al e-learning systemen bestonden, zoals  TeleTOP en Lotus Learning Space, die ruimschoots de functionaliteit boden waarop het octrooi nu een claim legt.

SURF wil de vragen uit en informatiebehoefte van het hoger onderwijs in kaart brengen, zodat zij als belangenbehartiger kan optreden. Hoewel er op korte termijn geen directe consequenties voor het hoger onderwijs in Nederland worden voorzien, leven er veel vragen. Informatie van Blackboard  ( www.blackboard.com/patents) levert volgens SURF onvoldoende duidelijkheid. SURF heeft daarom een octrooibureau ingeschakeld, dat begeleiden zal bij mogelijke oppositie tegen het octrooi. Het is de verwachting dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat de octrooiaanvraag van Blackboard in behandeling zal worden genomen. Dit vanwege de achterstand bij de Europese octrooiraad.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK