‘Britse docenten moeten moslimstudenten bespioneren’

Nieuws | de redactie
16 oktober 2006 | Docenten in Engeland zal gevraagd worden in de gaten te houden of hun studenten banden hebben met terroristische organisaties of er extremistische ideeën op nahouden. Het gaat daarbij in eerste instantie om studenten met een islamitische achtergrond, als mede om studenten met een ‘Aziatisch uiterlijk’, d.w.z. studenten uit de islamitische landen Pakistan en Bangladesh. Het Britse ministerie van Onderwijs zal nog voor het eind van dit jaar een notitie over deze kwestie aan alle universiteiten in het Verenigd Koninkrijk sturen, zo meldt The Guardian.Volgens de notitie zijn de Britse universiteiten de laatste jaren in toenemende mate broedplaatsen geworden voor terrorisme. Eerstejaars studenten met behoefte aan vriendschappen zouden in het bijzonder bevattelijk zijn voor contacten met ouderejaars studenten met extremistische ideeën. Het ministerie van Onderwijs maakt zich ook zorgen over de rol van islamitische studentenverenigingen, omdat die de neiging vertonen sprekers met radicale ideeën uit te nodigen. Ook bestaat de zorg dat de studenten in hun woonplaats zorgen voor de verdere verspreiding van extremistische ideeën.

Of dit voorstel van het ministerie van Onderwijs ook geëffectueerd zal worden, is nog maar  de vraag. Het ministerie voorziet dat het voorstel tot grote weerstand zal leiden, omdat HO-instellingen niet zitten te wachten op een rol als ‘handlangers van de geheime dienst’.

Studentenorganisaties hebben zich alvast tegen het voorstel gekeerd. Zo waarschuwt voorzitter Gemma Tumelty van de National Union of Students voor ‘MacCarthyism’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK