CDA laakt ‘obstructief gedrag’ bij invoering leerrechten

Nieuws | de redactie
12 oktober 2006 | In zijn verkiezingsprogramma van 2002 pleitte het CDA voor de invoering van leerrechten. Nu voorziet het CDA dat de invoering dreigt te verzanden. HO-specialist Joldersma: “Wij storen ons zeer aan het obstructieve gedrag van onder andere de HBO-raad en de VSNU door niet deel te nemen aan de stuurgroep invoering leerrechten.

Hoewel de wet in deze Tweede Kamer met een brede meerderheid is aangenomen, vinden er allerlei acties plaats om het wetsvoorstel te blokkeren. Ook de PvdA die uitdrukkelijk vóór het wetsvoorstel heeft gestemd, zet na afloop zijn hakken in het zand. Wij vinden dat zeer kwalijk”.

De VSNU reageert terughoudend: “Wij hebben geen belang bij het uitdelen van zwarte pieten, maar willen vooral een zorgvuldige invoering in het belang van de student en de instelling”. Volgens de HBO-raad is er sprake van een misverstand: “Obstructie is zeker niet onze bedoeling. Wij zijn juist voorstander van de invoering van leerrechten”.

Verder willen de VSNU en de HBO-raad eerst de behandeling van de wet in de Eerste Kamer afwachten. “Bij de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel hebben wij onze ernstige zorgen geuit over de uitvoerbaarheid van het gewijzigde wetsvoorstel, waarbij de facto sprake is van leerrechten die voor studenten uitgedrukt zijn in maanden. De effecten die dit heeft op zowel gedrag van studenten als van instellingen zal tevens tot gevolg hebben dat de administratieve lasten aanzienlijk zullen toenemen. Grote zorgen bestaan er over de onbedoelde gevolgen van de uitvoerbaarheid. Wij achten het derhalve prematuur om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen voor een uitvoeringstraject, zolang de Eerste Kamer zich hierover nog  niet heeft uitgesproken”, zo schrijven de koepelorganisaties in een brief aan staatssecretaris Bruins.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK