De service van gemeenten is zo slecht nog niet

Nieuws | de redactie
20 oktober 2006 | Hoe staat het ervoor met onze democratie? Uit onderzoek in opdracht van de VNG blijkt dat burgers nauwelijks geïnteresseerd zijn in bestuurlijke informatie, maar gewoon goede service willen. Dat is iets wat lokale bestuurders slecht in de peiling hebben. Terwijl 80% van de burgers vindt dat de gemeente goede service biedt, verwachten bestuurders hierop aanzienlijk negatiever te worden beoordeeld.

Vooral raadsleden zijn somber over het imago van hun gemeente op het gebied van serviceverlening. Bestuurders verwachten dat burgers een tegemoetkoming bij wanprestaties erg waarderen. Burgers hechten hier nauwelijks belang aan. Hetzelfde geldt voor prestatievergelijkingen; door bestuurders gezien als een belangrijk instrument voor horizontale verantwoording, door burgers als niet belangrijk beoordeeld.

Bestuurders denken te positief over hun eigen integriteitimago. De helft van de burgers denkt dat bestuurders wel eens misbruik maken van hun situatie; bestuurders schatten dit percentage

aanzienlijk lager in. Ook overschatten bestuurders de betrokkenheid van burgers bij hun gemeenten. Bestuurders blijken te denken dat burgers het belangrijk vinden dat de gemeente besluiten uitlegt. In werkelijkheid zijn burgers daar veel minder in geïnteresseerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK