DNA in Nobel en Nobel in DNA

Nieuws | de redactie
4 oktober 2006 | Zevenenveertig jaar na zijn vader ontvangt de Amerikaan Roger Kornberg de Nobelprijs voor scheikunde. Hij krijgt de prijs voor zijn baanbrekende werk om het mechanisme van transcriptie, het vertalen van DNA naar eiwitten, te begrijpen. Transcriptie is een centraal proces voor leven, waarvan de regulering zeer complex en gecompliceerd is.

Storingen in transcriptie kunnen leiden tot ziektes als kanker, hart- en vaataandoeningen en ontstekingen. Kornberg ontrafelde de moleculaire basis van transcriptie, wat onder andere van belang is voor het ontwikkelen van stamceltherapieën.

Bijna een halve eeuw geleden was Kornberg ook al eens in Stockholm. Toen om te zien hoe zijn vader, Arthur Kornberg, de Nobelprijs voor geneeskunde in ontvangst nam. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar het kopiëren van DNA van moedercel naar dochtercel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK