‘Erasmus krijgt goudhaantje’

Nieuws | de redactie
17 oktober 2006 | "De EUR had werkelijk geen betere kunnen kiezen dan deze man." Met die reactie vanuit het HO werd het bericht ontvangen dat Jan Willem Oosterwijk per 1 maart 2007 voorzitter van het CvB wordt van de Erasmus Universiteit en José van Eijndhoven opvolgt. Oosterwijk is sinds 2000 secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. In die hoedanigheid is hij onder meer nationaal coördinator voor de Lissabonstrategie.

Ook is hij lid van de Raad van Toezicht van de Haagse Hogeschool.


 

Voorzitter Pim Breebaart van deze hogeschool zei tegen ScienceGuide zowel verrast als zeer enthousiast te zijn. “Hij zit nu zo’n vijf jaar in onze RvT en hij is een zeer aimabele bestuurder gebleken, die tegelijk een onafhankelijke denker is. De Erasmus had werkelijk geen betere kunnen kiezen dan deze man.” Breebaart wijst daarbij op de “prikkelende visie die hij heeft op de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Maar hij heeft een veel bredere, originele visie dan alleen op de economie, omdat hij een grote belangstelling heeft voor maatschappelijke vraagstukken.” Dat de Rotterdamse universiteit Oosterwijk als voorzitter aantrekt, kan Breebaart zich “heel goed voorstellen. Na een moeilijke periode hebben ze met hem zowel intern een sterke manager erbij, als iemand die extern de universiteit echt gezicht kan geven. Dat was zeer nodig, lijkt me. En met hem hebben ze wat dat betreft een goudhaantje binnen weten te halen. Daarbij komt dat hij vanuit zijn huidige functie een groot netwerk in het bedrijfsleven en bestuur ‘meeneemt’, niet te vergeten ook in Brussel vanuit zijn positie bij de Ecofin. Dat zal voor de Erasmus van grote waarde zijn.”

Wat betreft de opvattingen van Oosterwijk over het hoger onderwijs is Breebaart verheugd, dat iemand met een bestuurlijke achtergrond in het hbo nu een prominente rol in het wo kan gaan spelen. “Hij kent daardoor de kansen en de dilemma’s die je hogeschool hebt en heeft daar altijd een erg afgewogen kijk op. Ik weet zeker dat hij straks binnen de universitaire wereld daarom op een constructieve wijze om zal gaan met de relaties met het hbo.”

De nieuwe EUR-chef is vanuit zijn positie op EZ altijd een verklaard voorstander van economische liberalisatie in het HO geweest. Zo pleitte hij in zijn nieuwjaarsspeech 2006 voor het verder opengooien van semipublieke sectoren als de woningmarkt en het hoger onderwijs. Collegegelddifferentiatie, selectie aan de poort en open bestel vormen daarin belangrijke elementen, aldus Oosterwijk. Lees hier Oosterwijks nieuwjaarsspeech, zoals gepubliceerd in ESB.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK