Eredoctoraat voor Jonathan Israel

Nieuws | de redactie
6 oktober 2006 | De gelauwerde historicus Jonathan Israel uit Princeton ontvangt van de EUR een eredoctoraat wegens zijn verdiensten op het gebied van de geschiedenis van de wijsbegeerte. Israel, een van de grootste kenners van de Verlichting, neemt het eredoctoraat in ontvangst op 8 november ter ere van de 93ste dies natalis van de universiteit.


Jonathan Israel is hoogleraar Moderne geschiedenis aan het Princeton Institute of Advanced Study. Israel bezette van 1985 tot 2000 de leerstoel Dutch History aan het University College London. Hij is auteur van ruim honderd wetenschappelijke artikelen en een dozijn boeken over de vroegmoderne geschiedenis van Europa, waaronder European Jewry in the Age of Mercantilism, 1585-1740 (1985), Dutch Primacy in World Trade (1989), and The Dutch Republic. Its Rise, Greatness and Fall, 1477-1806 (1995). Het laatste wordt beschouwd als de beste integrale interpretatie van de Republiek die momenteel voorhanden is.

Recent richt Israel zich vooral op de intellectuele geschiedenis. In zijn ogen bracht Engeland noch Frankrijk de Verlichting voort, maar werd de eerste, cruciale sprong naar de moderniteit in de Republiek gemaakt. Zijn Radical Enlightenment. Philosophy and the Making of Modernity, 1650-1750 (2001) voorziet in een grondige revisie van ons beeld van de Europese Verlichting: volgens Israel was namelijk de Hollandse filosoof Spinoza (1632-1677) de eerste echte moderne denker. Professor Israels meest recente boek, het vervolg op Radical Enlightenment, is getiteld Enlightenment Contested. Philosophy, Modernity, and the Emancipation of Man, 1670-1752 (2006).
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK