EU-steun voor muziekvakonderwijs

Nieuws | de redactie
30 oktober 2006 | Het Prins Claus Conservatorium heeft Europese financiering gekregen voor twee internationale initiatieven op het gebied van muziekvakonderwijs. Per 1 oktober 2006 is het conservatorium –onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen- met behulp van Erasmusgelden begonnen met de ontwikkeling van de Joint Master ‘Music Masters in New Audiences and Innovative Practice.’ Ook is een vervolgaanvraag voor een Intensive Project op het gebied van Muziekeducatie gehonoreerd. Beide aanvragen kregen van de Europese Commissie de internationaal hoogst mogelijke beoordeling.

Het Prins Claus Conservatorium is hiermee het enige Europese conservatorium dat aan de slag mag met beide type initiatieven. 

Music Masters in New Audiences and Innovative Practice’
De Joint Master wordt ontwikkeld door het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, de Guildhall School of Music & Drama (Groot- Brittannië), de Reykjavik Academy of the Arts, department of Music en de Jyväskylä University of Applied Sciences – School of Music (Finland). De studenten zullen de diverse onderdelen van hun Joint Master dan ook niet alleen aan de eigen, maar ook aan andere onderwijsinstellingen gaan volgen.

De Europese financiering geldt voor een periode van drie jaar. In het studiejaar 2008-2009 krijgen de eerste studenten de kans om deze Joint Master te volgen. Het programma heeft eerst nog het karakter van een pilot. In september 2009 wordt dan van start gegaan met de volledig geaccrediteerde Joint Music Master.

Binnen deze eerste Europese Joint Master leren studenten projecten te ontwikkelen in diverse artistieke, interdisciplinaire en sociale contexten (o.m. de gezondheids-/zorgsector, het onderwijs en zakelijke contexten). Zij worden opgeleid tot professionele musici met leiderschapsvaardigheden, die flexibel inzetbaar zijn in internationaal verband.

Intensive Project Muziekeducatie
Het Intensive Project Muziekeducatie gaat uit van de opleiding Docent Muziek van het Prins Claus Conservatorium. Het primaire doel van dit project is het geven van inzicht en ervaring in de verschillen tussen de hogere beroepsopleidingen Schoolmusic binnen Europa. Partners van het Prins Claus Conservatorium zijn de Hochschule für Musik und Theater uit Leipzig (Duitsland), de University of Aveiro (Portugal), de Malmö Academy of Music (Zweden), de Estonian Academy of Music and Theatre (Estland) en de Norwegian Academy of Music.

In 2006 zijn studenten uit de deelnemende landen voor het eerst bij elkaar gekomen in Groningen. Gedurende 10 dagen hebben zij zich intensief bezig gehouden met de onderwijssystemen in Nederland en de deelnemende landen, het samen musiceren en het voorbereiden en geven van lessen. Uit de evaluatie van deze eerste bijeenkomst is gebleken dat het project de primaire doelstelling ruimschoots heeft gehaald.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK