Harmonia Macrocosmica

Nieuws | de redactie
11 oktober 2006 |

Onlangs is bij de Duitse uitgever Taschen een rijk geïllustreerde uitgave verschenen van de hemelatlas van Andreas Cellarius (ca. 1596- 1665) die in 1660 als Harmonia Macrocosmica in Amsterdam verscheen. Dit is de eerste maal dat dit meesterwerk van de Nederlandse hemelcartografie uit de Gouden Eeuw in een moderne editie verschijnt. De auteur is sterrenkundige Rob van Gent, als NWO- medewerker verbonden aan het onderzoeksprogramma URU-Explokart van de faculteit Geowetenschappen van de UU.De bijzondere, gegraveerde en ingekleurde cosmografische platen uit deze atlas gelden als hoogtepunt van de hemelcartografie van de Gouden Eeuw. Zij zijn dan ook zeer geliefd onder verzamelaars van historische hemelkaarten. De platen tonen ondermeer de wereldstelsels van de grote historische astronomen als Ptolemaios, Nicolaus Copernicus (1473-1543) en Tycho Brahe (1546-1601) en geven uitleg over uiteenlopende astronomische zaken zoals de schijngestalten van de maan, de jaargetijden en de schijnbare loop van de zon, de maan en de planeten. De laatste acht platen uit deze hemelatlas zijn gewijd aan de sterrenhemel en tonen de antieke en vroeg-moderne sterrenbeelden vanuit diverse perspectieven. De internationale uitgave verschijnt eerst in het Engels, Duits en Frans. Volgend jaar zullen ook edities in het Italiaans, Spaans, Portugees en het Nederlands verschijnen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK