Hoe overheidssteun de ontwikkeling van een maatschappelijk middenveld verhindert

Nieuws | de redactie
26 oktober 2006 | Na de Koude Oorlog gaven Westerse landen aanzienlijk veel steun aan de opbouw van democratieën, en de ontwikkeling en institutionalisering van maatschappelijke organisaties in postcommunistische landen. Kateryna Pishchikova (UvA) deed onderzoek naar de aard en omvang van de impact van deze buitenlandse steun.

Zij richtte zich daarbij in het bijzonder op de Amerikaanse overheidssteun van het United States Agency for International Development (USAID) aan Oekraïnse vrouwenorganisaties in de periode van 1992 tot 2005. Pishchikova laat in haar onderzoek zien dat de buitenlandse hulp – ondanks het doel een robuuste, emanciperende, en duurzame civil society te bouwen – leidde tot een civil society die ver van dit ideaal staat. Lokale maatschappelijke organisaties worden gedomineerd door een elitaire en technocratische groep ‘professionals zonder professie’. Het ontstaan van deze organisaties heeft geleid tot een reeks politiek problematische effecten. Zo worden de organisaties gebruikt om private belangen in plaats van publieke belangen te dienen, en versterken zij de elitaire en ondemocratische praktijken. Pishchikova concludeert dat de buitenlandse steun van USAID niet alleen de gestelde doelen niet haalt, maar zelfs de ontwikkeling van een civil society verhindert omdat de ‘hulp’ een ondemocratisch praktijk introduceert, of gebruikt wordt met ondemocratische doelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK