IP mag van SER blijven

Nieuws | de redactie
20 oktober 2006 | In een middellang termijn advies over het innovatiebeleid adviseert de SER het Innovatieplatform in andere samenstelling voort te zetten. “Een Innovatieplatform heeft ook in het volgende kabinet bestaansrecht”, zo zei SER-voorzitter en IP-lid Alexander Rinnooy Kan tijdens de Innovation Lecture 2006 van EZ. “Mag ik u eraan herinneren dat er vier jaar geleden een brede maatschappelijke roep was om te komen tot de oprichting van een innovatieplatform? Daarom moeten we nu niet stoppen, want we zijn net drie jaar bezig.

Als we nu stoppen, dan valt er een gat, en dan ontstaat vanzelf weer de roep om weer een innovatieplatform op te richten. Ik hoop dat ook dat in het volgende kabinet het – of een – innovatieplatform zal blijven bestaan. Wel vinden we als SER dat nog eens gekeken zou moeten worden naar de samenstelling van het Innovatieplatform. Het is bijvoorbeeld goed dat er een aantal ministers in het Innovatieplatform zitten, ondanks het feit dat hun agenda vaak sterk wordt bepaald door de actualiteit van de week. Er moet een beter evenwicht komen tussen mensen die namens een organisatie in het Innovatieplatform zitten en mensen die daar namens zichzelf zitten, hoewel voor beide iets te zeggen valt”.

Vanaf de start van het Innovatieplatform is er discussie geweest over de samenstelling, ook in vergelijking met het Finse voorbeeld. Het Finse Innovatieplatform heeft naast vertegenwoordigers van bedrijven en kennisorganisaties ook de minister van Financiën als lid. In Nederland is dat echter niet het geval. Volgens Balkenende hoeft dat ook niet, zo zei hij eerder tegen ScienceGuide: “Het hangt voor mij niet van personen af of het Innovatieplaform effectief functioneert, het gaat er dus niet om of Gerrit Zalm er wel of niet in zit. Wij voeren een collegiaal beleid, we werken in dit kabinet als een team. Heel het kabinet is responsief op dit terrein, op de adviezen van het Innovatieplatform. Die FES- verdeling laat dat toch zien”.

Wat de PvdA betreft, heeft het Innovatieplatform afgedaan. “De kenniseconomie is geen communistische planeconomie”, zo staat in het PvdA- verkiezingsprogramma. “Investeringen in innovatie zijn de laatste jaren te onvoorspelbaar en chaotisch geworden door de afhankelijkheid van de aardgasprijs. Innovatie moet een normaal onderdeel van overheidsbeleid en investeringsbeslissingen worden”, zo staat te lezen in het verkiezingsprogramma van de PvdA.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK