Keizersnede veiliger bij stuitligging

Nieuws | de redactie
27 oktober 2006 | Bij een stuitligging is een keizersnede veiliger voor het kind dan een vaginale bevalling. Maar de moeder heeft juist iets meer kans op complicaties. Eén op de 80 kinderen vaginaal geboren in stuitligging, overlijdt of heeft ernstige problemen na de geboorte, dat is slechts 1 op de circa 600 bij de keizersnede.

Dit concludeert gynaecoloog Christine Rietberg van het het UMC Utrecht uit de gegevens van de Perinatale Registratie Nederland. Zij analyseerde alle stuitbevallingen tussen 1995 en 2004, in totaal 45.000. Rietberg promoveert op 31 oktober 2006 aan de Universiteit Utrecht.   Rietberg raadt overigens niet bij alle stuitliggingen een keizersnede aan. Het litteken dat in de baarmoeder ontstaat na de operatie, kan bij een eventuele volgende bevalling scheuren. En de kans is groter dat de moederkoek zich in het litteken innestelt. De kans daarop is heel erg klein, maar het is toch iets om rekening mee te houden, stelt Rietberg. Zij vindt dat zwangere vrouwen met een stuitligging goed voorgelicht moeten worden. “Bij een jonge vrouw in haar eerste zwangerschap, die wellicht nog meer kinderen wil, is een vaginale bevalling waarschijnlijk beter. Maar een vrouw van 39 die na veel moeite zwanger is geworden, kan beter een keizersnede overwegen.”

Het onderzoek van Rietberg maakt wellicht een einde aan een langlopende discussie onder gynaecologen. Een groot internationaal onderzoek uit 2000 maakte al duidelijk dat bij een zwangerschap met stuitligging de keizersnede veiliger is. Dat is dus ook in Nederland zo, laat Rietberg zien. Tegenwoordig gaat de gynaecoloog in tachtig procent van de stuitbevallingen over tot een keizersnede, ouders hebben daar een grote stem in.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK