Levensloop complex qua effect

Nieuws | de redactie
6 oktober 2006 | De Nederlandse overheid draagt een levenslooparrangement voor dat loopbaandeviaties aanmoedigt als bevorderlijk voor het combineren van arbeid met andere belangrijke levensdomeinen zoals zorg, training en vrije tijd. Maar de kosten en de consequenties van dit soort afwijkende loopbaan zijn voor de werknemer en die is meestal vrouw. Het afwijken van een standaard voltijdse loopbaan, ook al is dit een tijdelijk uitstapje, heeft verstrekkende gevolgen voor individuele carrières.

Deeltijdarbeid, periodes van non- participatie en werkloosheid hebben blijvende negatieve gevolgen voor onder meer de hoogte van het loon en het functieniveau. Ze achtervolgen werknemers in hun verdere carrièreopbouw.

In België echter bestaat ruim 20 jaar het recht op de loopbaanonderbreking en daar worden juist positieve gevolgen voor werknemers gesignaleerd. Het recht geldt ook voor terugkeer naar de werkgever. Belgische vrouwen gebruiken de regeling voornamelijk om arbeid en zorg te combineren waarbij ze tijdelijk in deeltijd gaan werken. De mannen opteren vaak ook voor een tijdelijke reductie in werkuren als opstapje voor ze helemaal stoppen met werken. Op deze manier dient een arbeidsmarktinstrument meerdere doelen, het bevorderen van de participatie van vrouwen en oudere werknemers en het faciliteren van combinaties van arbeid met andere belangrijke levensdomeinen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK