Licht gevangen in nanodraadjes

Nieuws | de redactie
2 oktober 2006 | Onderzoekers van de UU en het Instituut AMOLF hebben licht gevangen in extreem dunne zinkoxidedraden. Lichtgolven passen normaal gesproken niet in ruimtes die kleiner zijn dan hun eigen golflengte, maar door de lichtgolven te binden aan elektronen in het materiaal zorgden de onderzoekers dat het licht uit de draden lekt. De gebonden licht-elektronen zijn zo stevig dat ze zelfs bij kamertemperatuur nog licht in het materiaal weten te houden.

Dit opent perspectieven voor toepassingen als kleinere optische circuits, zuinigere lasers en sensoren voor labs on a chip. Het is de eerste keer dat het mechanisme achter de lichtgeleiding door zulke nanodraden is opgehelderd.

Onderzoekers van hetzelfde AMOLF hebben met collega’s van de UTwente en het Institut Fresnel in Marseille nog meer vondsten met licht op hun naam weten te zetten. Zij slaagden er in licht van kleur laten veranderen door het door een zeef van nanometergaatjes te sturen. Als het licht langzamer door de gaatjes gaat, verschiet een groter deel van het licht van kleur. De snelheid waarmee het licht door de gaatjes gaat, kunnen de onderzoekers beïnvloeden door de vorm van de gaatjes te veranderen.

De onderzoekers publiceren hun resultaten binnenkort in het gerenommeerde vakblad Physical Review Letters. De resultaten zijn van belang voor het verbeteren van de efficiëntie van zonnecellen of voor het ontwikkelen van nieuwe biosensoren in medische instrumenten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK