Microkredieten voor vrouwelijke ondernemers

Nieuws | de redactie
25 oktober 2006 | Het belang van microkredieten voor vrouwelijke ondernemers Mandevillelezing door Indiase Jaya Arunachalam Microkredieten zijn een belangrijk instrument in de strijd tegen extreme armoede. Dat besefte ook Jaya Arunachalam, toen zij in 1978 in India het Working Womens’ Forum oprichtte, een sociale organisatie die vrouwen in de informele sector financieel ondersteunt en adviseert. Bijna dertig jaar later zijn meer dan 800 duizend kleine vrouwelijke ondernemers actief in het onafhankelijke netwerk, met Jaya als onvermoeibare voorvechtster. Op dinsdag 21 november 2006 geeft zij de jaarlijkse Mandevillelezing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Jaya Arunachalam, die een deel van haar managementopleiding genoot in de Verenigde Staten, begon haar werk in de jaren zeventig in het zuiden van India als activiste voor de Congres Partij. In de krottenwijken van Madras ontdekte zij dat arme, hard werkende vrouwen geen enkele toegang hadden tot kredieten om hun economische positie te verbeteren. Omdat zij voor commerciële banken geen rendabele doelgroep vormden, waren zij aangewezen op geldwoekeraars.
Arunachalam organiseerde de vrouwen in een forum, ontwikkelde een coöperatief spaar-en leensysteem en haalde banken over kredieten te verschaffen. (Zoals  de recente Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus dat in Bangladesh deed.) Tegelijk zette ze zich in voor de emancipatie van deze vrouwen: straatverkoopsters, weefsters, vissers en wasvrouwen – vrouwen die vaak grote barrières moeten overwinnen, opgeworpen door kaste, klasse en religie.

Het Workings Women’s Forum, met Arunachalam als voorzitster, bestaat nu bijna dertig jaar. Intussen zijn er meer dan 800 duizend ondernemende vrouwen actief in het netwerk, waarin zij elkaar op verschillende manieren ondersteunen: of het nu gaat om het recht op betere bewoning, de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, of het verkrijgen van microkredieten en het beheren van spaargeld. Het WWF ontvangt financiële steun vanuit de hele wereld, in ons land onder meer van de Rabobank Foundation, die projecten in ontwikkelingslanden ondersteunt die er op gericht zijn de lokale bevolking onafhankelijk te maken.

In 1999 ontving Jaya Arunachalam, master in economie en geografie, een eredoctoraat van de Universiteit van Lüneberg (Duitsland).

De Stichting Bernard Mandeville is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rotterdamse ondernemers verenigd in de Club Rotterdam. Eerdere Mandeville-laureaten waren Carla del Ponte, Frits Bolkestein, Ruud Lubbers, Wim Duisenberg, Max van der Stoel, Bernard Kouchner en Frans Andriessen. De Mandeville-lezing is het maatschappelijk equivalent van het eredoctoraat dat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam alleen op grond van wetenschappelijke verdiensten wordt toegekend.

Noot voor de redactie:
De Mandevillelezing, dinsdag 21 november, 16 uur
Deze publiekslezing is vrij en gratis toegankelijk.
Plaats: Aula, Erasmus Universiteit Rotterdam
Info: Sandra van Beek, Yvette Nelen, Mediarelaties, 010 408 1216
Zie ook: www.eur.nl/mandeville
www.workingwomensforum.org«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK