Oud-LTS’er directeur UT-nano-instituut

Nieuws | de redactie
13 oktober 2006 | Dave Blank is door de UT per 1 januari benoemd tot wetenschappelijk directeur van Mesa+. Dit nanotechnologisch onderzoeksinstituut is met ruim 400 medewerkers en een omzet van 31 miljoen euro een van de grootste ter wereld. Blank volgt prof.dr.ir. David Reinhoudt op die volgend jaar met emeritaat gaat en is sinds 2002 hoogleraar anorganische materiaalkunde bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen.


Blank maakte een opvallende carrière. Na de LTS en MTS studeerde hij Technische Natuurkunde aan de HTS in Enschede. Zijn loopbaan aan de UT begon hij in 1979 als technicus bij de vakgroep Lage Temperaturen. Daar specialiseerde hij zich in de technologie en toepassingen van supergeleidende materialen. In 1991 promoveerde hij bij prof.dr. Horst Rogalla op een experimentele studie naar ‘hoge temperatuur supergeleiders’.

In 2000 kreeg Blank de leiding over het onderzoeksprogramma Materials Science of Interfaces, een van de vijf strategische research-oriëntaties binnen MESA+. Bij zijn aantreden als hoogleraar ontving Blank van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO een Vici-subsidie van 1,25 miljoen euro. MESA+ is het grootste van de vijf UT- onderzoeksinstituten. Het multidisciplinaire, resultaatgerichte onderzoek is vooral gericht op de vakgebieden nanotechnologie, microsysteemtechnologie, materiaalkunde en nano- elektronica. Ruim vierhonderd onderzoekers werken er aan nieuwe materialen en systemen met afmetingen tot in het bereik van een miljoenste millimeter (nanometer). Het instituut heeft inmiddels meer dan dertig spin-off bedrijven voortgebracht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK