Ozongat geneest

Nieuws | de redactie
11 oktober 2006 | Het gat in de ozonlaag zou ineens veel groter zijn, maar dat kan de trend niet meer keren. "Binnen 60 jaar is het weg", meldt oceanoloog en meteoroloog Geir Braathen van het Wereld 'Weerinstituut' in Genève. De actuele omvang van het gat hangt af van de weersituatie in de stratosfeer, tussen 14 en 20 kilometer boven het aardoppervlak.

Variatie in het gat zal daarom blijven, maar de trend is omgebogen en in enkele decennia verdwijnt het ozongat. “We weten inmiddels zoveel meer over de chemie van onze atmosfeer en we nemen waar dat het chloor uit CFK’s per jaar 1% afneemt in de stratosfeer”. Het maximum uit de jaren 1998/99 is achter ons, zo meldt Braathen in Der Spiegel. Hij pleit er wel voor de CFK’s in oude ijskasten en dergelijke stevig te blijven wegwerken, omdat dit de genezing van de ozonlaag niet verder zou vertragen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK