Pamuk eredoctor in Tilburg

Nieuws | de redactie
13 oktober 2006 | De UvT geeft een eredoctoraat aan de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de universiteit krijgt hij de Dr. h.c. samen met de auteur Michael Grant Ignatieff  en de Amerikaanse psycholoog Robert Sternberg.

Pamuk geldt als een van de grootste Turkse schrijvers van de moderne tijd. Belangrijkste thema’s in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, Islam en Christendom, traditie en moderniteit. Door het aansnijden van deze thematieken, vaak vanuit een historisch perspectief, is Pamuk een auteur die niet alleen van betekenis is voor literatuur- en cultuurwetenschappers, maar ook voor filosofen, theologen en historici. Voor zijn thema’s bestaat bij wetenschappers binnen de Dante- faculteiten (Communicatie en Cultuur, Theologie, Wijsbegeerte), die Pamuk voordroegen, brede belangstelling.
Met de keuze van zijn onderwerpen lijkt Pamuk welbewust de grenzen van de literatuur te willen overschrijden en krijgen zijn boeken, onder meer Ik heet Karmozijn (1998) en Sneeuw (2002), een grote maatschappelijke betekenis. Niet voor niets kopte de Volkskrant op 15 december 2005: ‘Literatuur is voor Turkse schrijver Pamuk geen in zichzelf gekeerde aangelegenheid’. Zijn verdiensten liggen stellig ook op het terrein van het populariseren van problemen van geschiedschrijving en identiteit, in een land dat zowel geografisch als intellectueel een kruisvlak is.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK