‘Salaris mag geen criterium in MBA-rankings zijn’

Nieuws | de redactie
17 oktober 2006 |

Op rankings van business schools bestaat grote kritiek, onder meer omdat het salaris van de studenten zwaar wordt meegewogen. “Omdat de waardering van MBA-programma’s zo sterk van de salarissen van de studenten afhangt, hebben business schools überhaupt geen kans om in de ranking te komen”, zo bitste directeur Danica Purg van de Bled School of Management in Slovenië onlangs tegen de Duitse krant Die Welt. Tenslotte verdient zelfs de premier van Bosnië niet meer dan 800 euro per maand. Ook is niet te controleren of de opgegeven salarissen van de studenten kloppen, terwijl die opgaven de rangplaats van een business school wel tot 40% kunnen beïnvloeden.

Niet alle business schools doen overigs aan rankings mee. De prestigieuze Wharton School van de University of Pennsylvania is daar in 2004 mee gestopt, zo vertelt decaan Patrick Harker. “Wij zijn een non-profitorganisatie. Onze taak is het, onze studenten zo goed mogelijk op te leiden, en niet onze middelen te gebruiken om kranten materiaal voor hun rankings aan te leveren”. Sommige andere business schools hebben inmiddels al verscheidene medewerkers die zich volledig richten op het verzamelen van materiaal voor de inmiddels 20 verschillende rankingen.

Het Duitse Centrum for Hochschulentwicklung (CHE) wil een soort sterrensysteem ontwikkelen voor MBA- opleidingen. In plaats van een ranglijst, worden verschillende criteria beoordeeld. “Dan kun je precies zien, welke business school bij je past”, zegt vice-rector Martin Schader van de Universität Mannheim. “Bij de Michelingids interesseert het je toch ook niet, welke plaats een restaurant op de ranglijst heeft? Het gaat erom hoeveel sterren een restaurant heeft”.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK