StemWijzer suggestief en onbetrouwbaar

Nieuws | de redactie
23 oktober 2006 | Vorige week dinsdag werd de Stemwijzer voor de Tweede kamerverkiezingen 2006 gelanceerd. "Een leuk spelletje," vindt Bas van Stokkom van het Centre for Ethics (RU) de StemWijzer, "maar als opiniepeiling suggestief en onbetrouwbaar."



De StemWijzer, gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), ondersteunt veel kiezers bij het maken van een gefundeerde keuze tussen de verschillende partijen.  Na dertig keer eens, oneens of weet niet te hebben ingevuld, krijg je een overzicht van welke partijen dicht en minder dicht bij jouw standpunten staan.

Zoals altijd beten de lijsttrekkers van de grootste politieke partijen het spits af met het invullen van de wijzer. Een stroomstoring in het datacenter zorgde hierbij voor chaos. Bij Balkenende (CDA) liep de computer vast waardoor zijn uitslag onduidelijk bleef. Mark Rutte weet zijn stemadvies, D66 op 1 en VVD op de laatste plaats, ook aan de stroomstoring.
De test is populair. Bij de vorige verkiezingen werden meer dan 2 miljoen adviezen verstrekt en ook dit jaar schiet het gebruikersaantal in sneltreinvaart omhoog. Na nog geen 15 uur staat de teller al op 214.000 bezoekers.

Bas van Stokkom heeft onderzoek gedaan naar de effecten van burgerinspraak en interactieve beleidsvorming en testte voor universiteitsblad Vox de StemWijzer. Hij ziet in de StemWijzer een aardig instrument om je eigen positie vast te stellen op een spectrum van politieke partijen. Maar mensen moeten dit zeker niet te serieus nemen, waarschuwt van Stokkom. De vragen zijn suggestief en onbetrouwbaar. ‘ Soms weet je niet waar het over gaat. Bij een stelling als jongeren onder de 27 jaar moeten geen bijstand krijgen is niet duidelijk wat die stelling impliceert. Om deze stelling te kunnen beantwoorden moet je al bekend zijn met het onderwerp en de condities eromheen. Ik heb van de 30 stellingen er 12 met weet niet moeten beantwoorden en als ik heel eerlijk was geweest, zouden dat er misschien wel twintig zijn geweest. Suggestief is een vraag als criminele Antillianen moeten terug naar de Antillen en daar de gevangenis in. Hiermee wordt namelijk geïmpliceerd dat Antilianen buitenlanders zijn, terwijl het hier om een etnische groep gaat waarvan een groot deel een Nederlands paspoort heeft’.

Deze tekortkomingen worden dit jaar enigszins gecompenseerd door informatievoorziening over de verschillende onderwerpen. Partijen hebben de mogelijkheid hun standpunten nader toe te lichten en in hetzelfde scherm wordt een link aangebracht naar de betreffende passage over het onderwerp in het verkiezingsprogramma. Toch zal alleen de oprecht geïnteresseerde kiezer de moeite nemen op zoek te gaan naar aanvullende informatie. De charme van de StemWijzer ligt voor veel mensen juist in de snelheid waarmee ze van een advies worden voorzien. Kritische kiezers, quizfanaten en eeuwige twijfelaars dus opgelet. Stem wijzer en leg je vertouwen niet in de StemWijzer.  (bron: Vox)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK