Zoekmachine voor videobeelden

Nieuws | de redactie
17 oktober 2006 | Als u wel eens op het internet gezocht heeft naar die ene mooie zoenscène of de herhaling van dat prachtige doelpunt, dan weet u het: videobeelden terugvinden is niet makkelijk. Een Europees consortium onder leiding van Intelligent Systems Laboratory Amsterdam (ISLA), waarvoor  informaticus Theo Gevers (UvA) werkzaam is, is afgelopen zomer 2,8 miljoen euro toegezegd door de Europese Unie om hier iets aan te veranderen. In samenwerking met de beste onderzoeksgroepen uit heel Europa gaat ISLA de komende drie jaar een zoekmachine ontwerpen die videobeelden kan herkennen. Zodat over enkele jaren een videozoeksysteem met de juiste zoekterm die ene speciale scène tussen al die filmpjes op het internet vandaan kan plukken.Het een soort video-Google worden, waarmee je met een zoekvraag het juiste beeld of filmpje vindt. Het computerprogramma moet dus ontzettend veel concepten kennen. Een voetbalscène is nog redelijk gemakkelijk te herkennen, maar hoe maak je een computer iets abstracts duidelijk, als ‘wereldleider’, ‘twee handenschuddende mensen’ of nog extremer ‘liefde’ en ‘romantiek’? Gevers legt uit hoe dit in zijn werk gaat: ‘We moeten de computer iets leren. Als we willen dat het programma een uil kan herkennen, laten we heel veel plaatjes zien, waaronder veel plaatjes van uilen. Het programma gaat dan zelf op zoek naar kenmerken die specifiek zijn voor een uil.’

Hierbij zal het programma gebruik gaan maken van de verschillende informatiebronnen die een beeld of videobestand op het internet biedt. ‘We kijken niet alleen naar de beelden zelf, maar we kijken ook of het gezochte begrip in de tekst er omheen voorkomt. Mogelijk is het filmpje ondertiteld of staat er andere tekst in de beelden. Bovendien willen we kijken naar zaken als spraakherkenning. Als we weten wat er wordt gezegd in het filmpje kunnen we ook in deze gesproken tekst zoeken. Het geluid zegt ook veel over de beelden. En wat natuurlijk erg belangrijk is; we kijken naar visuele informatie: of dingen bewegen, hoe kleuren zijn en hoe de overgangen zijn tussen kleuren.’

Gevers vertelt dat Google ook bezig is een videoretrieval-systeem te ontwikkelen. ‘Zij gaan alleen kijken naar de tekst die de video begeleidt. Niet alle videobeelden hebben echter een accurate beschrijving. Dus is Google nu een spelletje aan het ontwikkelen waarbij verschillende gebruikers zelf de video moeten beschrijven. Vervolgens nemen ze een intersectie van die beschrijvingen; ze moeten immers wel overeenkomen. Als hier honderdduizenden mensen aan mee gaan doen, dan heb je straks één beschrijving van de video, waarin je kunt zoeken naar relevante zoektermen.’ De methode van Google valt of staat dus met de omschrijvingen die de gebruikers zelf maken.

Lees hier het hele verhaal op de website van de UvA.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK