Amsterdamse rector naar Leiden

Nieuws | de redactie
8 november 2006 | Prof.mr.dr. Paul F. van der Heijden wordt de nieuwe rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Hij volgt in februari prof.dr. Douwe D. Breimer op.

De rectoraatsoverdracht vindt plaats in de Pieterskerk op 8 februari, de dies natalis van de Leidse universiteit. Buiten de universiteit vervulde en vervult Van der Heijden diverse bestuursfuncties bij nationale en internationale organisaties en bedrijven.Tijdens zijn rectoraat en voorzitterschap in Leiden blijft hij kroonlid van de SER en voorzitter van de ILO Governing Body Committee on Freedom of Association, een onderdeel van de Verenigde Naties in Genève.

Paul van der Heijden beseft dat de overstap die hij maakt van het CvB van de UvA naar dat van de Universiteit Leiden in Nederland niet gebruikelijk is. “Maar in de Verenigde Staten is het toch heel gebruikelijk dat bestuurders wisselen van universiteiten, bijvoorbeeld van Yale naar Harvard of omgekeerd”, zo zegt hij tegen ScienceGuide. “In de Nederlandse verhoudingen werd een functie als die van decaan lange tijd als corvee beschouwd, dat je zo eens voor een jaar of twee deed. Hier op de UvA zijn we de decanen als professionals gaan beschouwen, en we leiden mensen ook als zodanig op. Als je dat doet, is het ook niet vreemd dat je op een gegeven moment door een andere universiteit gevraagd wordt”. Ook heeft Van der Heijden zo zijn persoonlijke redenen om naar Leiden te willen: “Leiden is voor mij een bekende wereld. Ik ben er gepromoveerd, ik ben er wetenschappelijk opgevoed. Dan is het prettig er weer terug te keren”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK