Bonje over journalistiek

Nieuws | de redactie
29 november 2006 |

De vier Journalistiek-scholen in het hbo zijn niet blij dat het Instituut voor Media en Informatie Management van de HvA is gestart met een afstudeervariant ‘journalistiek’. De HvA is dit cursusjaar gestart met het afstudeerprofiel Journalistiek & Media, als onderdeel van het MIM, en is de eerste journalistieke opleiding op hbo- niveau in Amsterdam. In Tilburg, Zwolle en Utrecht, waar een School voor Journalistiek is gevestigd, is men ‘not amused.’ Ook de NVAO eist dat “de HvA duidelijker richting studenten communiceert met welke (geaccrediteerde) opleiding men precies te maken heeft en welke titel men nu precies krijgt. De desbetreffende opleiding wordt als ‘volledige’ opleiding gecommuniceerd in de lijst van voltijdopleidingen, maar is blijkbaar een afstudeervariant/ specialisatie/uitstroomprofiel. Dit wordt echter nergens gezegd of aangeduid. “Ook is niet duidelijk welke titel de student krijgt na afronding ervan. De NVAO acht dit misleidend richting studenten en heeft daarom de HvA gevraagd meer helderheid in de communicatie (op de website) te verschaffen,” zo meldt het orgaan aan ScienceGuide.

“We hebben op drie punten bezwaar,” zegt Ben Huijskens, directeur bij de SvJ in Zwolle en voorzitter van het Overleg Journalistiek Hoger Onderwijs Nederland tegen Havana. “We voeren al jaren een fixus voor onze opleidingen, en dat doen we mede in overleg met het werkveld. Tevens omzeilt het MIM de zogeheten macrodoelmatigheidstoets van het ministerie van OCW. Tot slot heeft de HBO-raad een code opgesteld die voorschrijft dat je aankomende studenten geen opleiding mag voorspiegelen waar je geen CROHO-licentie voor hebt.”

MIM- directeur Peter van Gorsel neemt de bezwaren ter kennisgeving aan. “ Deze opleiding ligt in het verlengde van wat we altijd gedaan hebben. En natuurlijk kan ik me voorstellen dat ze niet blij zijn in Tilburg of Zwolle. Maar  daar kan ik niet zo heel veel mee. Toen InHolland in Haarlem Media en Entertainment startte, heb ik ook even moeten slikken. Dat was voor het MIM heel vervelend, maar ik heb dat sportief opgepakt.”

De hbo- opleidingen zullen een afspraak maken met Van Gorsel om de zaak te bespreken. Doel van het gesprek is voor Huijskens dat het MIM stopt met de opleiding. De kans dat Van Gorsel zijn verzoek honoreert is echter klein. “We zijn low profile al lang met deze variant bezig en komen nu pas naar buiten. En zeg eens eerlijk… Het is toch raar dat in een stad als Amsterdam, waar de redacties van alle kranten zitten, geen journalistieke opleiding is?” Huijskens: “We dekken met de huidige opleidingen het hele land, ook de Randstad. Een nieuwe hbo- opleiding in Amsterdam is dus overbodig.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK