Charter Lerarenopleidingen

Nieuws | de redactie
8 november 2006 | Het beroep van leraar is zo veelomvattend dat hogescholen hun studenten niet de volle breedte en diepte ervan kunnen bijbrengen, althans niet binnen de initiële opleiding. Daarom gaan de lerarenopleidingen hun studenten de keus geven tussen verschillende uitstroomprofielen. Zo moeten studenten diep in gaan op een bepaalde kant van het beroep. Dit plan maakt deel uit van een pakket maatregelen om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te verhogen. De hogescholen hebben afspraken daarover vastgelegd in het ‘bestuurscharter lerarenopleidingen’.


De ‘uitstroomprofielen’ die lerarenopleidingen aanbieden geven studenten de mogelijkheid om zich al tijdens hun studie te verdiepen in de specifieke situatie die zij later zullen tegenkomen in de praktijk. De lerarenopleidingen werken nauw samen met scholen in de regio om de opleiding optimaal aan te laten sluiten bij hetgeen straks in de klas gevraagd wordt van de leraar.

De lerarenopleidingen garanderen bovendien dat iedere leraar die de opleiding verlaat, beschikt over voldoende vakkennis op hbo-niveau. Ook bieden de opleidingen studenten de mogelijkheid om tijdens de opleiding extra aandacht te besteden aan een bepaald vak of aan een bepaald soort onderwijs. Minister Van der Hoeven reageerde positief op de aanpak. “Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het resultaat en niet om het plan. Maar met dit document zetten hogescholen in mijn ogen een belangrijke stap in de goede richting. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Andere afspraken die de lerarenopleidingen maakten betreffen de invoering van een taal- en rekentoets voor iedere student en de mogelijkheid voor studenten om zich na afronding van de reguliere opleiding tijdens een masteropleiding verder te verdiepen in bepaalde aspecten van het onderwijs.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK