Choreografe ‘in residence’ bij AHK

Nieuws | de redactie
9 november 2006 | Als Artist in Residence aan de AHK zal Krisztina de Châtel haar project Body / Space vormgeven en op zoek gaan “naar perspectieven van lichaam, ruimte en architectuur”. De Châtel: “Mijn choreografieën verkennen altijd het lichaam in relatie tot zijn omgeving. Dit is waarom ik ook gefascineerd ben door bebouwde ruimte. Een choreografie kan plaatsvinden in een kunstmatig gecreëerde ruimte in het theater, maar ik ben net zo goed geïnteresseerd in alledaagse omgevingen en hun dynamiek: het gebouw, de straat met zijn kruispunten, het landschap waar je je in of op bevindt. Het bewegende lichaam beschrijft de ruimte, waar die ruimte zich ook bevindt: kortom de wereld als een doorlopende choreografie.”


Op haar uitnodiging zal vanaf vandaag aan de Academie van Bouwkunst een zestal sprekers werken aan een “compositie van vrije associaties op dit thema, dat reikt van kunstgeschiedenis tot wijsbegeerte, van Boedapest tot Amsterdam, van het Apollinische tot het Dionysische, van schoonheid tot verval en van politiek tot esthetiek”. Het Artist in Residence-programma maakt deel uit van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten onder leiding van Marijke Hoogenboom.

Krisztina de Châtel ontvangt op zes achtereenvolgende donderdagen architect Herman Hertzberger, filosoof Fons Elders, landschapsarchitecte Kinga Szilágyi, vormgeefster Petra Blaisse en kunsthistoricus Edwin Beckers, die in een openbare lezing dit thema centraal stellen. De reeks start op donderdag 9 november met een lezing van kunsthistoricus Johan Deumens over het werk van De Châtel. De lezingen vinden plaats in de Academie van Bouwkunst Amsterdam, locatie Reinwardt Academie, Dapperstraat 315 te Amsterdam.

Ook is componist en geluidskunstenaar Horst Rickels aan de Nederlandse Film en Televisie Academie van start gegaan met De Dialektiek van Bewegend Beeld, Geluid en Muziek. In zijn onderzoek bevraagt Rickels de traditionele hiërarchische relatie tussen beeld, geluid en muziek. In het kader van dit gastlectoraat zullen studenten van het Conservatorium van Amsterdam met filmstudenten een geïntegreerd beeld- en geluidsconcept van een filmvertelling ontwikkelen.

De Theaterschool van de AHK heeft dramaturg en hoogleraar theaterwetenschap Maaike Bleeker (Universiteit Utrecht) uitgenodigd met haar project Grenzen aan de verbeelding? Zij zal actuele kwesties omtrent censuur en zelfcensuur nagaan: Mag de profeet Mohammed worden afgebeeld? Kan je theater maken over de holocaust? En hoe is Srebrenica bron (geweest) voor theater en film? Op welke manier kan theater ingezet worden voor een kritische houding ten aanzien van de hedendaagse beeldcultuur?
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK