Congres Kunst en Keramiek

Nieuws | de redactie
24 november 2006 | Op donderdag 14 december 2006 organiseert AKV|St. Joost – Avans Hogeschool, partner in Den Bosch Keramiekstad, het congres Kunst en Keramiek in Tuinen en Parken. Via historische lijnen wordt de hedendaagse situatie onderzocht met als congresvraag of beeldende kunstenaars en keramisten niet een veel groter aandeel zouden moeten hebben in de voorwerpen die in, ook de particuliere tuin worden geplaatst.Van oudsher perken mensen parken en tuinen af en worden in die afgebakende plekken bijzondere objecten geplaatst. Deze betekenisvolle objecten zijn of direct gerelateerd aan de omgeving of verwijzen naar andere relaties die voor de bezitter van de tuin of het park van betekenis zijn. In alle gevallen gaat het om zorgvuldig gekozen objecten die ook wat betreft de gekozen materialen niet toevallig zijn. Het zijn significante objecten.
Deze objecten zijn anders van aard dan de typische voorwerpen die men aantreft als kunsttoepassing in de openbare ruimte. Een object in park of tuin verhoudt zich namelijk niet alleen met de directe ruimte, de gebruiker of de monumentale architectuur, maar vooral ook met de levende natuur. Het voorwerp, en soms het ontwerp, ontleend zijn betekenisvolle bestaan voor een deel aan de biologische entiteit terwijl het op zichzelf doods is en niet tot feitelijke groei in staat.

Over deze bijzondere kwaliteit van het artistieke in de natuurlijke omgeving organiseert de Stichting Den Bosch Keramiekstad het congres Kunst en Keramiek in Tuinen en Parken. Sprekers waaronder Saskia de Wit (landschapsarchitect en medeauteur van ‘De omsloten tuin’), Johan Pas (tentoonstellingsmaker en auteur van o.a. ‘Nature Morte? Kunst, natuur en biotoop’), Ronald Rietveld (landschapsarchitect en winnaar Prix de Rome Architectuur 2006) en de kunstenaars Zeger Reyers, Rudi Luijters en Jeroen Doorenweerd zullen elk vanuit het eigen vakgebied hun visie geven op het onderwerp. Dagvoorzitter is Jeroen Chabot (adjunct-directeur AKV|St. Joost).


Het keramiekcongres vindt plaats op 14 december van 9.30 tot 17.00 uur in het academiegebouw aan de Onderwijsboulevard 256 in ’s-Hertogenbosch.

Zie voor meer informatie de website van Den Bosch Keramiekstad www.dbks.nl. Aanmelden kan  tot 30 november 2006 via het aanmeldingsformulier dat op deze site te vinden is. De toegangsprijs bedraagt € 35,00.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK