Eenheid van handelen essentieel voor bèta-succes

Nieuws | de redactie
16 november 2006 | Nederlandse bèta en techniekwetenschappers heten niet zo goed te zijn in het vermarkten van hun kennis. Dat geldt echter niet op het zeer bèta- en technologie-intensieve gebied van voeding, waarin Nederland internationaal uitblinkt. Daar lukt het uitstekend om kennis daadwerkelijk om te zetten in nieuwe, succesvolle producten. Maar leren anderen daar nu van? Dat stond centraal in het debat ‘The Dutch Way’, dat ScienceGuide organiseerde op 'Vliegende Hollanders 2006'.


Ben Veltman, voormalig UT- en AWT-voorzitter en nu actief binnen EuroCase, een Europees technieknetwerk, verklaart het succes van de Nederlandse foodsector. “Er is veel wetenschappelijke kennis aanwezig en buitenlandse kapers op de kust komen een heel hoge drempel van kennis tegen. Bovendien is de eenheid van handelen binnen de sector zeer groot. Dat zie je ook op het gebied van waterwerken en design.” Maar Veltman waarschuwt: “Het voorbeeld van food is niet zonder meer overdraagbaar op andere gebieden, waar het moeilijker is om eenheid van handelen te krijgen.”

Een duidelijk voorbeeld waarin Nederland het wereldwijd goed doet is het gebied van voeding en gezondheid. Voedingsgerelateerde ziekten kosten de samenleving miljarden en het onderzoek speelt daarop in. Terwijl in Amerika de urgentie veel hoger is – in de drie armste staten is meer dan een derde van de mensen zwaarlijvig – loopt Nederland voorop bij het onderzoek en de ontwikkeling op het gebied van voeding en obesitas. “We hebben hier alle kennis en expertise bij de hand en kunnen dit goed koppelen”, zei Kees de Gooijer, directeur van de stichting Food & Nutrition Delta in Wageningen, tijdens het debat. Zijn stichting wil van Nederland een leidende regio maken op foodgebied. “Wij willen met onze stichting onder andere de vraag vanuit de markt vertalen naar het onderzoek.” De waarschuwing van Veltman over de vertaling van succesfactoren uit de food-sector naar andere bèta-gebieden herkent De Gooijer wel, maar hij stelt daar wel bij: “Het vertalen van onderzoek naar de markt en de ontwikkeling van vraagarticulatie naar het onderzoek gaan ook niet volgens een rechte lijn. Ik moet de eerste MKB’er nog tegenkomen die de vraag ‘wat zijn de twee factoren die de elasticiteit van een darmcel bepalen bij de verouderende mens’ rechtstreeks stelt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK