Embedded lectoren

Nieuws | de redactie
3 november 2006 | Ir. Eric Dortmans en ir. Wim Hendriksen zijn geïnstalleerd als lector Architectuur van Embedded Systemen bij Fontys Hogeschool. "Als kind schroefde ik alle apparaten in huis open om te kunnen zien wat erin zat. Die fascinatie voor techniek wil ik terugbrengen in het onderwijs. Studenten moeten uit zichzelf apparaten openmaken, het embedded systeem zien en zeggen: daar wil ik aan werken", aldus Dortmans.


In wasmachines, magnetrons, televisies, auto’s zitten ingebouwde, embedded computers. Deze computers worden aangestuurd door speciaal ontworpen software. Het ontwerpen van de architectuur van de software is ingewikkelder als het ontwerpen van een huis. Dit lectoraat wil een kenniscentrum zijn op het gebied van de architectuur van embedded systemen. In de regio Zuid-Oost Nederland zit veel maakindustrie. Die bedrijven kunnen alleen blijven bestaan door meer te innoveren dan hun concurrenten. Veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf hebben daar onvoldoende mogelijkheden voor. Door met de kenniskring onderzoek te doen voor het bedrijfsleven, hopen de lectoren de kennis het onderwijs in te halen. Wim Hendriksen is na zijn doctoraal elektrotechniek aan de Universiteit Twente begonnen als programmeur/analist bij Philips Medical Systems. In 1984 werd hij projectleider van embedded software en daarna manager software development bij ASML. Hij is coördinator van het DevLab, een coöperatie van mkb-bedrijven. Naast parttime lector is Hendriksen consultant in de zakelijke dienstverlening en via zijn bedrijf Route67 bekleedt hij diverse adviesfuncties. Ook is hij columnist van het blad Bits & Chips.

Eric Dortmans studeerde in 1978 af als elektrotechnisch ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkte daar als wetenschappelijk medewerker aan communicatieprotocollen en (micro)computernetwerken. In 1983 startte hij bij Océ Technologies in Venlo in het research & developmentlab. Sinds oktober 2004 is hij werkzaam als lector Architectuur van Embedded Systemen aan Fontys Hogescholen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK