Giddens prijst Balkenende

Nieuws | de redactie
21 november 2006 | Anthony Giddens, de socioloog die bekend is als een van de goeroe’s van Tony Blair, spreekt met veel waardering over Jan Peter Balkenende. “Uw politieke cultuur is zo slecht nog niet. Ik was onder de indruk van Balkenende. Verfrissend om een academicus in de politiek te spreken,” zegt hij in het nieuwe boek ‘De boel bij elkaar houden.’

Giddens is optimistisch over Nederland en de maatschappelijke problemen in ons land, zo geeft hij aan. “Dat kennen we in Engeland niet. Professoren die ministers en premiers worden. Het is duidelijk dat hij zich zorgen maakt over de afnemende solidariteit in Nederland. Ik ben daar niet zo bang voor. Iedereen denkt dat de sociale cohesie verdwijnt, maar gedeeltelijk is het slechts een verschuiving van sociale samenhang, een transformatie. Vroeger had je de straat en het dorp waar iedereen iedereen kende. Maar een moeder die met een mobieltje in contact staat met haar dochter: dat is óók sociale cohesie.”

Over zijn geestverwanten is hij kritisch en zegt onder meer: ”Socialisten in Europa werden de laatste jaren totaal verrast door de stormachtige ontwikkelingen in de wereld. Ze hadden geen enkel standpunt over migratie en criminaliteit. Terwijl New Labour daar al tien jaar over nadacht. Kijk maar hoe de socialisten in Frankrijk, Denemarken en ook in Nederland de laatste jaren totaal zijn weggevaagd. De sociaal-democraten waren caught with their pants down.”

Giddens vertelt in de bundel essays van ScienceGuide-partner Rozenberg dat hij met Balkenende ook over de toekomst van Europa van gedachten wisselde. “De Unie moet een politiek project worden, niet alleen een sociaal- economisch project. De EU moet een belangrijke politieke macht in de wereld worden. Onze welvaart hangt er vanaf. Als wij geen nieuwe geopolitieke strategie ten aanzien van onze energiebehoefte ontwikkelen, kan het nog heel moeilijk worden in Europa.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK