HBO-bestuurders ruim 2% vooruit

Nieuws | de redactie
16 november 2006 | De inkomens van de topbestuurders in het hbo stegen in 2005 meer dan die van hun personeel. Docenten kregen in 2005 een loonsverhoging van 0,6 procent, maar uit onderzoek van de AOb naar de jaarrekeningen van hogescholen blijkt, dat bestuurders een ruimere vergoeding mochten ontvangen.


Sommige bestuurders maakten fikse sprongen vooruit. Bij de Hogeschool Drenthe stegen de bestuurskosten van de voorzitter van het college van bestuur in één jaar  met 14 procent. Bij Saxion Hogescholen werd het bruto salaris van drie bestuursleden tussen de 9 en 16 procent verhoogd. De bestuursvoorzitters van InHolland, Hogeschool Utrecht en de HAN zagen hun inkomen met 4 tot 6 procent toenemen.

De colleges van bestuur vallen buiten de cao voor het hbo. Hun salarissen zijn gebaseerd op een specifieke regeling uit 1998. Hierin wordt gekeken welke groei topinkomens in andere sectoren beleven en wat acceptabel is voor hogeschoolbestuurders. In 2004 bedroeg dat percentage 2,4 procent en vorig jaar lag het advies op 2,03 procent. Sommige bestuurders kennen daarnaast een prestatiebeloning, via gratificaties of andere toelagen. In sommige gevallen wordt een grotere sprong vooruit in de jaarstukken verklaard als een inhaalslag voor het bestuurssalaris of als opwaardering binnen het beloningssysteem.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK