HO-departement in Irak overvallen

Nieuws | de redactie
14 november 2006 | Het ministerie van Hoger Onderwijs in Bagdad is overvallen door 'namaak-militairen'. Deze claimden voor een anti-corruptie-eenheid te werken. Zij hebben meer dan honderd medewerkers, bezoekers en bewakers van het directoraat voor R&D in gijzeling genomen. Minister Abd Dhiab heeft het onderwijs op alle universiteiten in de Iraakse hoofdstad opgeschort, totdat de veiligheidssituatie minder bedreigend zal zijn.

De gijzelnemers zouden alleen de mannen onder de aanwezigen op het departement hebben geselecteerd als gevangenen. “Ze namen zelfs de man mee die de thee rondbrengt”, aldus een ooggetuige. Ook zou bij een controle op de identiteitsbewijzen primair gekeken zijn naar mensen met een Sunni-familienaam, om deze als gijzelaar vast te houden en mee te nemen.

Intussen zouden drie mensen op verschillende plaatsen in Bagdad vrijgelaten zijn. De politie zou op zoek zijn naar de overige gijzelaars en de overvallers. Het overvallen bureau van het ministerie is vergelijkbaar met de Nuffic in ons land. Al eerder werd bekend, dat een systematische campagne gevoerd lijkt te worden om intellectuelen en academici om te brengen of het land uit te jagen dor aanslagen en repressie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK