Hogeschool koopt vliegsimulator

Nieuws | de redactie
23 november 2006 | De HvA heeft voor de opleiding Aviation een Airbus-simulator gekocht. Het apparaat kost ruim drie ton. Hierin kunnen studenten oefenen met allerlei technische problemen die kunnen ontstaan tijdens een vlucht met een Airbus A320.“Dit is enige simulator van dit type in heel Nederland,” zegt docent Bernard van Dijk. Hij heeft jarenlang gewerkt als flight simulator-instructeur. Met het apparaat kunnen hele vluchten en technische problemen in een Airbus A320 worden nagebootst. Dat vliegtuig kan tussen de 130 en 160 passagiers vervoeren. De simulator kost de hogeschool ruim 300 duizend euro. Dat is een van de grootste investeringen die ooit gedaan is voor een HvA-opleiding.

Het apparaat is aangeschaft voor studenten van de opleidingen Aviation Engineering en Aviation Flight. “Ze kunnen nu trainen met dit vliegtuigsysteem,” legt Van Dijk uit. “We zijn geen vliegtuigschool, dat is niet het doel. We kunnen met het programma technische problemen introduceren, die de studenten moeten oplossen. Rond de motor van een vliegtuig bijvoorbeeld zitten detectiesystemen om brand te signaleren. Die zogenaamde fireloops kunnen ook stuk. Het systeem geeft dan een foutcode. Studenten moeten dan de boeken in om te kijken welke klacht het is, en daarna de juiste actie ondernemen.”

De simulator heeft de opstelling van een cockpit, maar in een vereenvoudigde uitvoering. De meeste schermen zijn lcd-touchscreens. Het ziet er niet levensecht uit. “Deze simulator beweegt niet en je kunt niet naar buiten kijken,” helpt Van Dijk ons uit de droom. Mogen studenten zonder begeleiding in de simulator? “Nee. Dan is dat ding geen lang leven beschoren, ben ik bang. Er is altijd een instructeur bij.”

Bron: Havanaweb


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK