Inkoopbeleid moet innovatie steunen

Nieuws | de redactie
30 november 2006 | De League of European Research Universities wil dat Brussel de nationale overheden een nieuw inkoopbeleid gericht op de bevordering van innovaties voorschrijft. Prof.dr. Geoffrey Boulton (Edinburgh University) stelde het LERU-rapport Universities and Innovation: The Challenge for Europe op, waarin hij uiteen zet waarom overheden hun invloed als grootafnemers van goederen en diensten zouden moeten inzetten om ondernemingen te motiveren innovatiever te werken en meer gebruik te maken van de kennis die bij universiteiten aanwezig is.

‘Onderzoeksuniversiteiten in Europa zijn sterk betrokken bij het innovatieproces. Wat we nu nodig hebben, zijn prikkels voor met name snelgroeiende ondernemingen in het MKB om de vraag naar de kennis die aanwezig is bij universiteiten te stimuleren.’ De LERU bepleit de vorming van een Europese variant van het Small Business Investment Research Program uit de USA. Dit vereist dat elk ministerie 2,5 procent van het budget voor onderzoek en ontwikkeling reserveert voor kleinere bedrijven.

Zo’n benadering om innovatie te stimuleren heeft een belangrijk voordeel boven stelsels van beurzen en belastingverlichting. Het inzetten van een deel van de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling om contracten te verwerven, zou bedrijven ertoe aanzetten een beroep te doen op universitair onderzoek. Het rapport biedt casestudies van de samenwerking tussen universiteiten en bedrijven om het Europese ‘innovatiegat’ te dichten. In Finland – uiteraard – hielp de TU Tampere een jarenlange productiedaling keren door technische kennis van ‘intelligente’ productieprocessen te leveren en rond Cambridge is de voorbije decennia het leidende technologiecentrum van onderzoek en ontwikkeling in Europa ontstaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK