Jonge Akademie groeit

Nieuws | de redactie
7 november 2006 | De Jonge Akademie van de KNAW heeft er tien nieuwe leden bij. Opvallend is dat dit jaar zes van de tien nieuwe DJA-ers oorspronkelijk uit het buitenland komen. Het zijn onderzoekers uit alle disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen, en nog geen tien jaar gepromoveerd zijn.

Een commissie met leden van De Jonge Akademie en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. Nieuwe leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. De DJA heeft in 2007 zestig leden.

Onder de nieuw leden zijn onder andere dr. Amina Helmi van de RUG die een baanbrekend proefschrift heeft geschreven waarin de geschiedenis en het ontstaan van onze Melkweg in een nieuw licht werden geplaatst: ons Melkwegstelstel is waarschijnlijk geleidelijk aangegroeid met kleinere sterrenstelsels. Helmi spoort die aparte sterrenstelsels (‘fossielen’) op en bedrijft dus een soort astroarcheologie. Helmi, Argentijnse van geboorte, is actief in allerlei internationale netwerken.

Ook wordt dr. ir. Marc Strous van de Radboud lid. Hij was in 1999 een van de ontdekkers van de anammoxbacterie, die voorkomt in de oceanen en een belangrijke bijdrage levert aan de stikstofkringloop op aarde. Strous zorgde voor een aantal wetenschappelijke, maar ook technische doorbraken: zo wordt de anammoxbacterie in Rotterdam al toegepast in de waterzuivering. Momenteel onderzoekt hij de micro-organismen die gereduceerd methaan kunnen afbreken. Een dergelijk proces kan van invloed blijken op het broeikaseffect op deze planeet.
Het volledige overzicht van de tien nieuwe leden vindt u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK