Kamer bestrijdt “hoppende studenten”

Nieuws | de redactie
1 november 2006 |

CDA en PvdA hebben in de spoedwet HO -deze nacht aangenomen- een opmerkelijk element op de valreeep toegevoegd. Nadat de Kamer tot schrik van universiteiten en hogescholen de leerrechten per maand wilde gaan toedelen, zijn beide fracties overtuigd geraakt van de ongewenste effecten van hun eerdere voorstel. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan de zogenaamde hoppende of huppelende studenten die zich om de maand in- en uitschrijven voor eenzelfde opleiding,” aldus CDA-woordvoerder Cisca Joldersma. Zij stelde in het debat dat “de staatssecretaris aangeeft dat hij niet verwacht dat de regels voor in-en uitschrijving op die manier oneigenlijk worden gebruikt. Bij de instellingen bestaat de grote angst dat dat wel gaat gebeuren. Die angst is toegenomen nu de studenten de mogelijkheid hebben gekregen om niet bestede studiemaanden terug te krijgen.”

De twee partijen diende daarom een amendement in om nadere regels te stellen en wel “een mogelijkheid om aanvullende regels te stellen wanneer studenten de flexibele inschrijf- en uitschrijfmogelijkheid oneigenlijk gebruiken om studiemaanden te sparen.”  Daarbij gaat het bijvoorbeeld om negatieve effecten op de kwaliteit van het onderwijs en de uitvoerbaarheid voor de instellingen wanneer studenten telkenmale in- en uitschrijven bij dezelfde opleiding of vanwege strategische redenen meermalen switchen, zo onderbouwen zij deze ingreep in de regelgeving.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK