KB beheert DARE-depot

Nieuws | de redactie
28 november 2006 | Op 28 november is in de Koninklijke Bibliotheek (KB) officieel het ‘DARE-depot’ in gebruik genomen. In dit digitale depot worden de wetenschappelijk onderzoeksresultaten uit de zogeheten DARE-repositories, de digitale schatkamers van alle Nederlandse universiteiten, opgezet met hulp van SURF, duurzaam bewaard en toegankelijk gehouden.

De DARE-repositories bevatten onder meer de collectie publicaties van nationale topwetenschappers ‘Keur der Wetenschap’ en de proefschriften die zijn opgenomen in de Nationale Proefschriftensite.

DARE-repositories op nationaal niveau wordt gegarandeerd. Nederlandse wetenschappelijk erfgoed wordt hiermee niet alleen bewaard, maar ook voor toekomstige gebruikers toegankelijk; gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van ICT is deze duurzame toegankelijkheid niet altijd vanzelfsprekend.  Publicaties die vandaag worden geschreven willen we over tien of twintig jaar ook nog digitaal kunnen benaderen.

De KB is als nationale bibliotheek van Nederland verantwoordelijk voor het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van alle in Nederland verschenen publicaties. Om ook het toenemende aantal elektronische publicaties veilig te stellen is het e-Depot ontwikkeld, het eerste duurzame digitale archiveringssysteem ter wereld. Het e-Depot bevat al publicaties uit wetenschappelijke tijdschriften van Nederlandse en internationale uitgevers. Het materiaal uit de DARE-repositories is hierop een waardevolle aanvulling. Dit materiaal is zowel via de KB-catalogus, alsook via de repositories zelf, de gezamenlijke portal tot de repositories DAREnet (www.DAREnet.nl ), Google Scholar en andere zoekmachines te bereiken.

Samen met Stichting SURF en alle universiteiten, heeft de KB het initiatief genomen om een voorziening op te zetten waarmee duurzame toegang tot de objecten in de DARE-repositories op nationaal niveau wordt gegarandeerd. Nederlandse wetenschappelijk erfgoed wordt hiermee niet alleen bewaard, maar ook voor toekomstige gebruikers toegankelijk; gezien de snelle ontwikkelingen op het gebied van ICT is deze duurzame toegankelijkheid niet altijd vanzelfsprekend.  Publicaties die vandaag worden geschreven willen we over tien of twintig jaar ook nog digitaal kunnen benaderen.

De KB is als nationale bibliotheek van Nederland verantwoordelijk voor het duurzaam bewaren en toegankelijk houden van alle in Nederland verschenen publicaties. Om ook het toenemende aantal elektronische publicaties veilig te stellen is het e-Depot ontwikkeld, het eerste duurzame digitale archiveringssysteem ter wereld. Het e-Depot bevat al publicaties uit wetenschappelijke tijdschriften van Nederlandse en internationale uitgevers. Het materiaal uit de DARE-repositories is hierop een waardevolle aanvulling. Dit materiaal is zowel via de KB- catalogus, alsook via de repositories zelf, de gezamenlijke portal tot de repositories DAREnet (www.DAREnet.nl), Google Scholar en andere zoekmachines te bereiken.

Zowel SURF als de KB lopen voorop bij het digitaal beschikbaar maken en houden van resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Er wordt kennis uitgewisseld in diverse (inter) nationale netwerken en nieuwe diensten voor denDARE-repositories en het e-Depot worden ontwikkeld.

Over de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland. De KB is er voor iedereen die toegang wil hebben tot boeken, kranten, tijdschriften, elektronische publicaties, cd-roms en websites. De KB is een daarnaast een kenniscentrum voor wetenschappelijke informatievoorziening en een spil in de landelijke en internationale samenwerking.

Over Stichting SURF
Stichting SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. De universiteiten en hogescholen werken samen in SURF inzake ICT-ontwikkelingen in de domeinen ICT en Onderzoek, Onderwijs en Organisatie. Daarnaast heeft SURF twee werkmaatschappijen: SURFnet voor hoogwaardig internet en SURFdiensten voor licenties voor software en digitale content.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK