Liever geen filosofie

Nieuws | de redactie
30 november 2006 | "De filosofie is in al haar huidige verwarring, en ondanks haar zoekende houding die zo menig HBO-er ten diepste tegenstaat, de enige kandidaat op het gebied van de grondvragen van het leven, die voor iedereen nog enigszins acceptabel is, juist omdat het niemand echt duidelijk is wat zij te leren zou hebben". Die conclusie trekt Harald van Veghel bij zijn afscheid als Fontyslector filosofie. "Eigenlijk wil bijna niemand filosofie.

Men denkt filosofie te willen, maar men wil levensbeschouwing zonder voor bepaalde levensbeschouwingen te hoeven kiezen en dus andere buiten beschouwing te laten, men wil religie zonder de geur van wierook, zonder te knielen en zonder God, men wil waarden centraal stellen in de organisatie, maar zonder dat men een conservatief of juist een liberaal stempel zou kunnen krijgen. Men wil vooral niet dat iemand zou kunnen zeggen dat het in het Hoger Onderwijs alleen maar om economische argumenten zou gaan. Maar met dat al hebben we het nog steeds niet over filosofie.

Mijn aanbeveling is dus: wanneer men in het Hoger Onderwijs vooral een aantal zaken níet wil, en daarom maar voor filosofie kiest, doe dan maar liever geen filosofie. De flarden die nu aangereikt worden in de curricula stichten meer kwaad dan goed. Reik studenten dan liever een aantal levensbeschouwelijke zekerheden aan, als er nog iemand in de organisatie is die daarvoor zou durven te gaan staan: God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf of iets dergelijks. En ga dan niet meteen een atheïst, een sjamaan en een zenboeddhist uitnodigen om ook iets te zeggen en zo recht te doen aan de levensbeschouwelijke pluraliteit. Of doe dat wel. Maar doe het zo dat studenten het begrijpen. Doe ook dingen die medewerkers begrijpen. Bied gelegenheid voor een verdiepend gesprek over waardenoriëntatie, voor diegenen onder managers, docenten en studenten, die daar belangstelling voor hebben. Laat hen met elkaar in gesprek treden zodat er op dit punt meer gezamenlijkheid ontstaat in de organisatie. Overal in de organisatie blijken mensen graag naar hun eigen inzichten in de diepere gronden des levens te luisteren. Met name bestuurders horen zichzelf daar graag over praten en nodigen daartoe dan af en toe een deskundige uit. Bied die gelegenheid”.

Harald van Veghel, Liever geen filosofie. Over filosofie in het hoger beroepsonderwijs
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK