Lot OCW speelbal in formatie

Nieuws | de redactie
23 november 2006 | De Haagse namencarrousel barst de ochtend na de verkiezingen al los. Meest opmerkelijk is het hardnekkige verhaal dat Frits van Oostrom voor de SP op OCW zou komen. Zelf reageert hij met "onverhoeds en onverhoopt" in de Groene. Op korte termijn wordt al iets duidelijk, want zodra de nieuwe Kamer geïnstalleerd is, wordt ook helder of Maria van der Hoeven inderdaad de opvolgster van Frans Weisglas wil worden. Ook dit is een gedurig gerucht rond de Hofvijver.

Het zware verlies van de VVD maakt in elk geval de ambitie van ‘vice- premier op OCW Rita Verdonk’ tot een fata morgana. Rutte’s manmoedige verdediging daarvan op ScienceGuide kon blijkbaar niet werkelijk overtuigen.

Voor een kabinet CDA-PvdA- CU kunnen voor OCW in elk geval enkele namen genoteerd worden in deze fase. Gelet op de volkse triomf ter linkerzijde lijkt een minister Plasterk een minder voor de hand liggende ontwikkeling en eerder aan Jacques Tichelaar gedacht te kunnen worden. Sowieso komt in zo’n coalitie een ministerie van Jeugd en Talent dichterbij, al was het maar om het waarden en normen accent te concretiseren. Dan zou de rector van het Johan de Witt college en oud-CU-leider Kars Veling nadrukkelijk in beeld kunnen komen, om zijn partij een substantiële post in het kabinet te geven. In een meer klassieke coalitie-opzet zou het duo van Trude Maas (senator PvdA, Hay Vision Society) met Jan de Vries (CDA-Kamerlid) een goede kans maken op OCW.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK