‘Meet de politieke voorkeur van je hart’

Nieuws | de redactie
13 november 2006 | Veel vergelijkingen van politieke partijen op het internet gaan ervan uit dat we rationeel stemmen. Maar is dat wel zo? Via een ‘Impliciete Associatie Test’ (IAT) is snel te meten wat onze meer automatische en soms minder bewuste politieke voorkeur is.

Prof. Reinout Wiers, verbonden aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit Nijmegen, ontwikkelde met zijn team van Experimentele Psychologie aan de UM een website waarop iedereen diverse IAT’s kan doen. Nu zijn er ook twee testen online die bepalen of iemands automatische voorkeur eerder naar CDA of PvdA uitgaat, én of er een voorkeur is voor het huidige kabinet (CDA-VVD) versus de linkse oppositie (PvdA – SP-GL).

Tot nu toe waren op de website alleen IAT’s te vinden die bijvoorbeeld weergeven of iemand positiever oordeelt over heteroseksuelen of homoseksuelen, of over dikke versus dunne mensen. Via een IAT, die in de VS is ontwikkeld, is het mogelijk ‘politiek correcte meningen’ te ontmaskeren. IAT’s leggen de ‘automatische voorkeur’ van mensen bloot. Deze blijken soms niet overeen te komen met hun rationeel beredeneerde standpunten.

De politieke IAT’s op de website leiden niet tot een stemadvies, maar ze geven wel een indicatie van een relatief automatische en wellicht onbewuste voorkeur voor een van de twee kanten. ‘Uiteraard kan iemand redenen hebben om tegen een automatische voorkeur in te stemmen, zoals mensen ook goede redenen hebben om andere automatische neigingen te onderdrukken, bijvoorbeeld in het geval van racisme of verslaving’, aldus Reinout Wiers, die de politieke IAT’s ontwikkelde samen met de onderzoekers Katrijn Houben en Tim Schoenmakers en technicus Michiel Vestjens.

Behalve de twee verkiezings- IAT’s kan er op de website een automatische voorkeur gemeten worden voor seksuele voorkeur (homo- hetero IAT),voor leeftijdsgroepen (oud-jong IAT), voor etniciteit (gekleurd- blank) en voor andere onderwerpen zoals automatische associaties met alcohol en binnenkort ook met roken (de laatste twee zijn te vinden onder ‘onderzoek’).

Meer informatie en link naar de IAT-website op: www.impliciet.eu


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK