Nieuwe proefprojecten CO2-opslag

Nieuws | de redactie
29 november 2006 | ‘Van plannen naar projecten’, is het motto van het Tweede Nationaal Symposium Schoon Fossiel voor Nederland op 6 december 2006. Centraal staat de technologie waarbij CO2 wordt afgevangen en opgeslagen. Deze technologie maakt het mogelijk om de uitstoot van CO2 te minimaliseren en daarmee ingrijpende klimaatveranderingen tegen te gaan.

Het symposium brengt dit jaar de grote betrokken partijen bij elkaar in Utrecht om tot concrete projecten te komen. Staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu opent het symposium. Bij de opening van het symposium zal staatssecretaris Van Geel een subsidieregeling, voor proefprojecten voor CO2-afvang en -opslag,  aankondigen. Deze subsidieregeling gaat begin volgend jaar van start. Ook schetst hij het belang van een langetermijnstrategie voor de introductie van schone energiebronnen.

Organisatie
Het symposium wordt georganiseerd door SenterNovem en het CATO-programma in samenwerking met het platform Nieuw Gas van de Energietransitie. Het CATO-programma (CO2 Afvang, Transport en Opslag) is het grootste Nederlandse onderzoeksprogramma op dit gebied en wordt gecoördineerd door het Utrechts Centrum voor Energieonderzoek van de Universiteit Utrecht. SenterNovem is het agentschap van het Ministerie van Economische zaken voor duurzaamheid en innovatie. Het voert onder andere het Energie Onderzoek Subsidie (EOS) programma uit. Energietransitie is een samenwerkingsverband, waarbij marktpartijen, maatschappelijke organisaties en de overheid samenwerken aan een duurzame energievoorziening in 2050: schoon, betrouwbaar en betaalbaar.

Programma
Het programma biedt onder meer de volgende onderdelen:
• Uitleg van het Nederlandse overheidsbeleid op dit vlak en de plannen van staatssecretaris Van Geel.
• Sprekers uit de energiesector, de industrie, de wetenschap, maatschappelijk organisaties en de overheid.
• Visies op het onderwerp vanuit verschillende perspectieven: de prijsstelling, de technische mogelijkheden en de milieu-aspecten.
• Bedrijven als Shell, E.ON en NUON laten zien wat zij al doen.
• De ‘state of the art’ op internationaal vlak, door een vertegenwoordiger van het GHG-R&D Programma van het International Energy Agency (IEA).

Het Tweede Nationaal Symposium voor Schoon Fossiel in Nederland vindt plaats op woensdag 6 december van 9.15 uur tot 17:30 uur in muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77 te Utrecht. U kunt zich aanmelden door uw gegevens te mailen aan s.vanegmond@chem.uu.nl.
Kijk voor meer informatie over de voorzitters, sprekers en het programma het symposium op www.symposium.co2-cato.nl.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK