Nog meer repressie tegen gezinnen en jeugd

Nieuws | de redactie
30 november 2006 | Dictator Loekasjenko van Belarus heeft een nieuwe manier gevonden de jongeren in zijn land onder druk te zetten. Bij decreet heeft hij bepaald, dat zijn regime mensen uit de ouderlijke macht kan zetten en minderjarigen verplicht in staatsweeshuizen kan opnemen als de ouders een “immorele levenswandel” hebben. De gemeentelijke overheden hebben hiervoor een presidentieel mandaat en kunnen zo rechtbanken omzeilen.

De ouders worden tevens verplicht de kosten van de verzorging van de kinderen te betalen en daartoe kan ook hun woning door de staat geconfisqueerd worden. Ook kunnen ouders in deze situatie gedwongen worden te verhuizen naar een andere woonplaats.

Het regime is duidelijk van plan deze machtsmiddelen in te zetten tegen dissidenten, want in de verordeningen is ook opgenomen, dat ouders die ‘onverantwoord gedrag’ vertonen of ‘onjuiste inkomstengegevens’ verstrekken, zo aangepakt kunnen worden. De lokale uitvoerders van de repressie van het regime hebben hiermee de handen vrij gekregen.

Loekasjenko erkent overigens nu ineens, dat hij de verkiezingen in maart vervalst heeft. Hij zei tegen journalisten uit Kiev, dat hij om aan de Europese normen van democratie te beantwoorden de uitslag heeft laten aanpassen. «Ja, die Wahl war gefälscht. 93 Prozent der Wähler haben für Präsident Lukaschenko gestimmt. Aber dies war keine europäische Zahl – also sagten wir 86 Prozent.»


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK