Radboud checkt stemmen

Nieuws | de redactie
22 november 2006 | Nederlanders die in het buitenland wonen, mogen dit jaar opnieuw per internet stemmen. Dat is gedaan: tweederde van hen stemt via het web, zo’n 21 duizend mensen. Voor het eerst worden de ruwe data met de stemgegevens gepubliceerd. Iedereen mag ze natellen. Dat is precies wat hoogleraar computerveiligheid Bart Jacobs en Engelbert Hubbers van het Institute for Computing and Information Science van de Radboud Universiteit gaan doen.‘Het is natuurlijk spannend om te zien of de officiële uitslag precies dezelfde is als de onze.

Er is een heel kleine kans dat dat niet zo is, doordat er ergens technisch iets fout gaat,’ zegt Jacobs in Voxlog. ‘Dat kan aan ons liggen, of aan de telsoftware van de overheid.’ Jacobs, hoogleraar computerveiligheid, maakt zich al jaren druk over het feit dat de software in de stemcomputers geheim is. Niemand weet hoe betrouwbaar die is. Bovendien ontneemt deze geheimzinnigheid ons de mogelijk een hertelling aan te vragen of bij het tellen aanwezig te zijn. Volgens de Kieswet hebben alle stemmers daar recht op. De telsoftware voor de internetstemmen is wel openbaar. Kort na het sluiten van de stembussen publiceert de overheid de data op internet. Jacobs verwacht dat hij ongeveer een minuut later de uitslag heeft. De officiële uitslag wordt rond tien uur verwacht.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK