Sleuren naar de eindstreep

Nieuws | de redactie
3 november 2006 | Het valt me tegen dat Heertje, net als een maand geleden in de Volkskrant, zijn pijlen haast alleen maar richt op de kwaliteit van lerarenopleidingen, vanuit zijn overtuiging dat docenten op HAVO en VWO-scholen per definitie 'academisch geschoold' moeten zijn. (wat in zijn definitie neerkomt op universitair opgeleid). Daar kan ik me niet in vinden. Evenzeer staat het me tegen dat de discussie over de kwaliteit vooral gevoerd wordt op het niveau van de kwaliteit van de studenten (voornamelijk op PABO-opleidingen), en dat die studenten de schuld in de schoenen geschoven krijgen van (o.a.) een gebrekkige wiskundekennis.

Het lijkt me dat elke weldenkende politicus zich zou moeten afvragen of er wellicht iets aan de hand is met de vooropleiding van deze studenten (de middelbare school dus, en voor de zij-instromers het MBO), tenzij ze de stelling aandurven dat er een correlatie bestaat tussen ‘na het eindexamen spontane en complete amnesie oplopen’ en ‘voor een PABO-opleiding kiezen’.

Maar waar ik me wel heel sterk in kan vinden, is Heertje’s constatering dat hoger onderwijs instellingen financieel rendement halen uit het ‘zoveel mogelijk leerlingen door een opleiding te jagen’. En ik ben ervan overtuigd,dat hierbij concessies gedaan worden aan de kwaliteit en het niveau. Naar mijn vermoeden is deze ontwikkeling sterker gaande op het HBO dan op de universiteiten, maar ook daar worden mensen over een eindstreep gesleurd die geen recht doet aan de verwachting die de maatschappij heeft (zou moeten hebben) van het diploma wat er mee verkregen wordt.

Het hoger onderwijs (en met name het HBO) is gestandaardiseerd tot het punt waarop niet langer de kennis en de vaardigheden van de student als voornaamste getoetst worden, maar veeleer het vermogen van de student om ‘in de pas te lopen’. Om financiële redenen moet iedere binnenkomende student (zeker als die over een bepaald omgekeerd break-even point heen komt) de eindstreep halen, zo snel en frictieloos als maar mogelijk is. Slechts de gemakzuchtige student en de gemakzuchtige instelling zijn hierbij gebaat, op de lange duur is dit voor niemand leuk. En ach, ik kom natuurlijk nog maar net kijken in dit veld, zo nieuw zal deze ontwikkeling vast niet zijn.  Maar dat politici en bestuurders hun ogen sluiten en een goed-nieuws-show opvoeren, dat staat me tegen. En in dat opzicht ben ik blij dat iemand als Heertje af en toe eens uithaalt. Al mag het wat gerichter wat mij betreft.

Marcel Spruit
student en oud-bestuurslid van de LSVb





«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK