Tot 2016 6 miljard extra voor kennis
VSNU- voorzitter Ed D’Hondt noemt het “een uitgekiende beleidsagenda, die een eind zal maken aan de blijvende onderfinanciering van het hoger onderwijs. De verkiezingsprogramma’s zijn op dit punt zo vaag, dat in een volgend kabinet alles en niets kan gebeuren. Wij samen moeten ervoor zorgen, dat met dit manifest na de verkiezingen dus het goede gebeurt”.
KNAW-president Van Oostrom noemde drie elementen als fundamenteel in dit manifest. Ten eerste kiezen de ondertekenende partijen voor het talent, met name onder jongeren. Dit acht hij de beste investering in een duurzame ontwikkeling van een kennissamenleving. Ten tweede bevat het stuk een open oog voor de intense verwevenheid van onderwijs en onderzoek, terwijl deze vaak als gescheiden beleidsgebieden worden benaderd. Ten onrechte, het is schering en inslag van hetzelfde kleed. Ten derde biedt het een goede balans in het versterken van de basis en de top van kennis. “Wij selecteren als Academie ons natuurlijk suf, maar dit kan niet bestaan zonder een brede basis voor de kennisinfrastructuur. Sterker nog, zonder die basis kan die top helemaal niet ontstaan” .
Het alternatieve motto dat HBO-raad voorzitter Terpstra suggereerde, in verwijzing naar de ‘VOC- mentaliteit’, was Werkelijk Innovatief en Competitief Nederland (WIC). Op zijn aarzeling of deze historische analogie wel gepast zou zijn, zei Van Oostrom desgevraagd: “Deze is zeer af te raden”. Niet onbegrijpelijk, want veel meer dan de VOC was de WIC het centrum van de slavenhandel in de wereld in de zeventiende en achttiende eeuw.
U vindt hier de Kennisinvesteringsagenda
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
