Verbraak: “Triest. Beschamend voor zo’n hoogleraar”

Nieuws | de redactie
3 november 2006 | Fontys-voorman Norbert Verbraak reageert verdrietig op de uitspraak van prof. Arnold Heertje in het blad van MKB-Nederland, dat hij leiding geeft aan een criminele organisatie. “Het lijkt nog het meest op een soort woedeaanval, want aan zijn column is geen waarheidsvinding of research vooraf gegaan, zo blijkt. Het is toch triest en ook beschadigend moet ik zeggen.”

Heertje stelt over verschillende hogescholen, dat zij er inhoudelijk met de pet naar gooien, bijvoorbeeld bij de HAN en de HHS, en vervolgt dan: “Verbaan, de topman van Fontys Hogeschool, gooit met behulp van de rechter een ervaren wiskundedocent eruit, die openlijk probeert de studenten solide lessen te geven. Verbaan geeft leiding aan een instituut met de formele karakteristieken van een criminele organisatie. Ontmaskering is geboden.”


Verbraak zegt tegen ScienceGuide, dat de uiting van de hoogleraar in ruste niet het enige is dat hem echt raakt: “Wat beschamend is, is het feit dat een organisatie als MKB Nederland zo’n column plaatst, een persbericht uitgeeft om zoiets op zijn site nog verder te verspreiden.

Het VVD-Kamerlid Paul de Krom zit in die column tegenover Heertje en reageert niet eens op zulke uitspraken in de zin als je van een serieus volksvertegenwoordiger zou mogen verwachten. Dat is eigenlijk net zo triest, vooral voor het debat over onderwijs. Die discussie waarin over zoveel zaken – ook ten aanzien van onze bekostiging als hogescholen- grondig gesproken moet worden krijgt met dit soort uitlatingen een totaal afbrekend karakter, vreselijk vind ik dat. Onthou je hiervan! Ik zou iedereen die vooruit wil in de discussie over het onderwijs dit echt op het hart willen binden.” De Krom zegt in zijn reactiecolumn op Heertje: “Jouw pleidooi voor beter onderwijs is niet gericht aan dovemans­oren. Ja, ik weet dat studenten in het eerste jaar aan de Technische Universiteit Twente bijles in wiskunde krijgen. Was dat vroeger ook zo, vraagt de ene oude man aan de andere?”

HBO-raad voorzitter Doekle Terpstra blijft bondig in een reactie tegen ScienceGuide en zegt “Professor Heertje weet niet waar hij het over heeft. Daar laten we het maar liever bij.” Oud- LSVb- bestuurder Marcel Spruit geeft vanuit het studentenperspectief zijn visie op de pagina Hoger Onderwijs.

MKB-Nederland heeft intussen de tekst van Heertje en het eigen persbericht terzake van de site gehaald. Tegen ScienceGuide zei een woordvoerder, dat men geen misverstand wenste over het feit of de uitlating van een columnist in het onafhankelijke blad ‘Ondernemen!’ de opvatting van MKB-Nederland zelf vertegenwoordigde. Dat was niet het geval.

Fontys Hogescholen maakte later vandaag bekend de mogelijkheid tot het nemen van juridische stappen naar aanleiding van uitlatingen van econoom Arnold Heertje in de novembereditie van ‘Ondernemen!’ te overwegen. Fontys is van mening dat de door Heertje gemaakte uitspraken feitelijk onjuist en kwetsend zijn voor de organisatie en haar medewerkers. Met de uitspraken van Heertje worden zowel de organisatie als haar medewerkers onrecht aangedaan. Daarom overweegt Fontys welke juridische stappen mogelijk zijn naar Heertje.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK