Wasmachine kan gebruiksvriendelijker

Nieuws | de redactie
24 november 2006 | Het design van een wasmachine ziet er grotendeels hetzelfde uit als vijftig jaar geleden: een witte doos met het midden van de opening zo’n 60 cm boven de vloer. Dat is ergonomisch niet handig en zorgt ervoor dat ouderen niet meer thuis de was kunnen doen. Volgens onderzoeker drs. Nicole Busch (TU Delft) is dit probleem met enkele aanpassingen te verminderen.

Een belangrijk onverwacht resultaat van haar promotie-onderzoek was het feit dat één openingshoogte comfortabel was voor zowel grote als kleine mensen. Meestal is instelbaarheid nodig, zoals bij een fietszadel en kantoorstoelen. Busch promoveerde op woensdag 22 november op dit onderwerp aan de TU Delft. Het design van een wasmachine ziet er hetzelfde uit als vijftig jaar geleden: een witte doos met het midden van de opening 60 cm boven de vloer. Het laden of lossen van de wasmachine gaat gepaard met bukken. Dat is oncomfortabel en leidt tot hoge belasting van de rug bij ouderen, mensen met rugklachten en mensen die heel vaak de was moeten doen, bijvoorbeeld in een groot gezin of in de dienstverlening.Verbeteringen aan de wasmachine zijn desondanks lange tijd verwaarloosd. Er is ook amper wetenschappelijk onderzoek op dit gebied, concludeert onderzoekster Nicole Busch. In een laboratoriumonderzoek heeft Busch het laden en ontladen van een wasmachine met was onderzocht. Dit gebeurde met een in hoogte en hoek verstelbare wasmachine ‘mock-up‘. In een ‘real life’ test werden vervolgens de resultaten uit het laboratorium geverifieerd bij mensen thuis. De proefpersonen werd gevraagd de opgehoogde wasmachine te laden en leeg te halen. Busch bepaalde hieruit de voorwaarden voor een ergonomisch verbeterde wasmachine.

De belangrijkste eisen waaraan zo’n wasmachine moet voldoen zijn volgens Busch:

Het midden van de openingshoogte bij laden en lossen 100-105 cm vanaf de grond. De as van de trommel 30 graden t.o.v. de horizon, zodat het indoen van de was eenvoudiger wordt. Een steun voor de wasmand, zodat de was dicht bij de opening zit.

Een wasmachine die gebaseerd is op dit nieuwe ergonomische concept en gecombineerd is met innovatief design, kan volgens Busch heel goed bij de consument aanslaan. Zowel de hoogte als de gedraaide trommel zijn recent al op de markt gekomen. Dat bewijst dat het ontwerp haalbaar is. Alle drie de eisen zijn echter nog niet in één product verenigd verkrijgbaar. Hier ligt voor een wasmachinefabrikant volgens Busch een kans.

Busch heeft tijdens haar promotie-onderzoek ook onderzocht hoe het wassen wereldwijd wordt uitgevoerd. Dit was nodig om na te gaan in welke delen van de wereld een verbeterde machine zou kunnen passen in het wasproces. Er blijkt geen mondiale wascultuur te bestaan. Lokale behoeften en gebruiken zijn verschillend, zelfs voor landen die naast elkaar liggen. In de meeste landen past de vernieuwde wasmachine wel in het wasproces. Soms moet dan rekening gehouden worden met de kleur (roze voor delen van China) en afmeting (moet op balkom passen, verrijdbaar zijn of in beperkte flats passen). Wereldwijd zijn er 500 miljoen wasmachines in omloop.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK