Wetenschapskenner geëerd

Nieuws | de redactie
6 november 2006 | Prof. Wiebe Bijker, hoogleraar Techniek en Samenleving aan de UM, kreeg vrijdag in Canada de John Desmond Bernal Prize, de hoogste internationale onderscheiding op zijn vakgebied. Het is een life-time achievement award en wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die met zijn hele wetenschappelijke werk een belangwekkende bijdrage heeft geleverd aan het historisch en sociologisch onderzoek naar de ontwikkeling van wetenschap en technologie.

“Wiebe Bijker’s werk betekende een zeer belangrijke stap in het creëren van een nieuwe brug tussen de techniekgeschiedenis en de wetenschapssociologie”, zo zegt de jury en prees zijn “uiterst effectieve en betrokken leiderschap” in verschillende rollen in de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Wetenschappers die Bijker voorgingen zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse socioloog Robert Merton -die de uitdrukking ‘self-fulfilling prophecy’ introduceerde- en de historicus Thomas Kuhn die het begrip ‘paradigma’ uitvond.  Professor Bijker reageerde zeer verheugd met deze onderschieding van zijn peers: “Ik ben heel blij met de erkenning in het juryrapport van de verschillende aspecten van wetenschappelijk werk: niet alleen onderzoek en onderwijs, maar ook de politieke, morele en persoonlijke kanten ervan.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK