Zorginnovatie in de praktijk

Nieuws | de redactie
14 november 2006 | Door de bureaucratie in de zorg te verminderen kan sneller worden geïnnoveerd. Om dit te bereiken moeten er meer regelvrije kansenzones komen. In deze regelvrije kansenzone geldt een aangepaste wetgeving zodat verbeteringen en vernieuwingen in de zorg sneller doorgevoerd kunnen worden. In Nederland is voor een aantal gebieden de mogelijkheid om benoemd te worden tot ‘regelvrije kansenzone’. Vandaag ontving Tweede Kamerlid en ScienceGuide columnist Pieter Omtzigt de notitie 'Regelluwe Kansenzone Stedendriehoek & Knooppunt Arnhem- Nijmegen'.

Om te laten zien waartoe een ‘regelvrije kansenzone’ kan leiden waren daarbij sprekende en tastbare voorbeelden te zien zoals nieuwe Berkelbike, een fiets voor mensen met een dwarslesie en nieuwe hechtpincetten, waarmee naalden veel minder vaak zoek raken in de wond.

In maart is door de Tweede Kamer een motie-Omtzigt aangenomen waarin het initiatief werd genomen tot het toekennen van zulke kansenzones. Hierop is een oproep gedaan om met onderbouwde voorstellen te komen om daarvoor aangewezen te worden. Bedrijven en netwerkclusters die zijn aangesloten bij Health Valley zijn deze uitdaging aangegaan. Het resultaat is een notitie ontstaan waarin 6 kansenzones voor de regio’s Stedendriehoek en KAN zijn benoemd en waarin een reeks plannen staat om innovaties te versnellen door bureaucratie in de zorg te verminderen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK