Accreditatie voor mensenrechtenopleiding

Nieuws | de redactie
5 december 2006 | De Europese Master in Mensenrechten en Democratie is geaccrediteerd door de NVAO. Dit masterprogramma wordt door 39 universiteiten uit 24 landen gedragen. De Universiteit Maastricht en de Katholieke Universiteit Leuven (coördinatoren voor Nederland en België) dienden de accreditatie-aanvraag gezamenlijk in.De European Master’s Degree in Human Rights and Democratisation biedt een dieper gaande specialisatie dan een reguliere master. Studenten die al een bachelor- en een masterdiploma op zak hebben op het gebied van bijvoorbeeld mensenrechten, komen in aanmerking voor dit multidisciplinaire programma.

De plaatsen voor de master zijn beperkt. Jaarlijks kunnen negentig studenten beginnen aan het eerste semester aan de universiteit van Venetië, waarna ze het tweede semester bij een van de deelnemende universiteiten een masterthesis schrijven. Van de tien tot twaalf Nederlandse aanmeldingen vanuit Nederland kunnen er jaarlijks drie tot vier toegelaten worden na een uitvoerige selectie. De begeleiding is met name in het tweede deel van de studie zeer intensief en persoonlijk. Omdat de UM vanaf het begin van het programma, in 1997, nauw betrokken was bij de opzet, is het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) ook een belangrijke methodiek in deze master.

Hoewel de Faculteit der Rechtsgeleerdheid de meeste inbreng in de opleiding heeft vanuit de UM, volgen zeker niet alleen juristen de Master. Ook bijvoorbeeld politicologen en filosofen behoren tot de doelgroep. Ook de Faculteit der Cultuurwetenschappen participeert vanuit de UM. De Universiteit Utrecht is naast de UM de enige andere Nederlandse universiteit die deelneemt.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK