AWT wil Noorse financiering kennis

Nieuws | de redactie
21 december 2006 |

De AWT komt met een concrete formulering voor een volgende regeerakkoord. Daarin wordt een overstap van tijdelijke inzet van aardgasmiddelen voor kennis naar de meer gestructureerde inzet naar het voorbeeld van Noorwegen en Canada vastgelegd. De formule zou als volgt moeten luiden:
“Het kabinet zal bij investeringen in kennis op zoek gaan naar een betere balans tussen de structurele basisfinanciering van onderzoeksinstellingen enerzijds en additionele middelen, ingezet op specifieke gebieden, anderzijds. Het aandeel van de basisfinanciering zal versterkt worden. Eventuele tijdelijke middelen voor kennis en innovatie worden door een kapitaalfonds professioneel beheerd.”

Verstandige investeerders zoeken naar een balans tussen een solide basis op de lange termijn en hoge winsten op de korte termijn, stelt de adviesraad. Ook de investeringen in kennis hebben een dergelijke balans nodig. Er moet een evenwicht komen tussen een brede kennisbasis op hoog niveau en excellente pieken op gebieden die voor Nederland cruciaal zijn.

De AWT signaleert dat de investeringen in de kennisbasis de laatste jaren zijn veronachtzaamd. Alle extra middelen voor kennis zijn via gerichte thematische programma’s uitgegeven, vrijwel altijd met tijdelijke financiering. De brede basisstructuur is daardoor steeds meer onder druk komen te staan. Er beginnen zelfs gaten in te vallen. We lijken onze winstkansen op de langere termijn onvoldoende
in het vizier te hebben.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK